4 mai 2024, 10:52

Facturi mai mici? Un nou jucător intră pe piața energetică din România

Producătorul austriac de energie verde Enery a anunțat intrarea pe piața eoliană și hidroenergetică din România.

“Prin procurarea portofoliului Transeastern din România, Enery nu intră doar pe o piață extrem de dinamică, ci își diversifică și propria ofertă de energie verde”, notează OTS.

“De trei ani amplasăm parcuri solare pe pajiștile verzi ale României, însă aceasta este intrarea noastră în producția de energie electrică din România, o piață dinamică și în plină creștere din perspectiva energiei regenerabile. Ne propunem să vindem mixul din sursele diversificate de energie regenerabilă către actori industriali importanți din România, care își propun procurarea necesarului de energie pe termen lung la prețuri avantajoase”, au declarat la unison Richard Konig, CEO și Lukas Nemec, COO Enery.

Dacă în ultimii doi ani, Enery a investit masiv în Bulgaria și Cehia, de data aceasta concernul austriac preia și infrastructura eoliană, solară și hidroenergetică din portofoliul Transeastern, deținut de compania listată la bursa canadiană Jade Power Trust.

Este vorba despre un portofoliu cu o capacitate totală instalată de 81MW, mai exact două parcuri eoliene onshore, două parcuri solare și două hidrocentrale. Cantitatea cea mai mare de energie electrică va fi produsă de parcurile eolienne East Wind și Baia din Dobrogea. În ambele sunt folosite turbine Vestas V90.

Renaște piața energiei regenerabile?

În perioada 2010-2014, cu subvenții substanțiale de la stat, România a avut parte de un boom al pieței energiei regenerabile. Sistarea subvențiilor a dus la o stagnare a investițiilor, în special în producerea energiei eoliene.

“După zece ani de pauză, lucrurile încep să se miște în România. Siemens Gamesa și Eurowind Energy au demarat primul proiect nesubvenționat de stat”, scrie windmesse.de.

Siemens Gamesa va livra opt turbine de tip SG 6.6-170 pentru parcul eolian de 48MW de la Pecineaga. Acestea vor fi instalate în a doua jumătate a anului 2024. Conform sursei citate, cele două părți au parafat și un contract de mentenanță pe următorii 20 de ani.

“Ne bucurăm să revenim pe piața din România, una în care vedem și alte oportunități, care să ducă la dezvoltarea energiei eoliene”, a subliniat Clark MacFarlane, CEO Siemens Gamesa.

“Echipa din România a făcut o treabă fantastică la proiectul de la Pecineaga. Avem în plan și alte proiecte în România, pe care o considerăm o piață în dezvoltare și foarte atractivă în Europa”, a punctat Morten Gaarde, reprezentatul celor de la Eurowind.

„Acesta este al doilea proiect pe care l-am semnat cu Eurowind Energy în acest an, în urma unui contract de furnizare a acelorași turbine pentru proiectul Lervik din Suedia. Așa că suntem încântați să construim pe acest parteneriat, și mai ales să revenim pe piața românească, unde prevedem noi oportunități de a dezvolta ceea ce poate fi din nou o industrie eoliană în plină dezvoltare”, a declarat Clark MacFarlane, CEO al operațiunilor Siemens Gamesa din Europa de Nord și Mijlociu. Est.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol