13 septembrie 2024, 22:32

Facturile la energie, plafonate până la 1 aprilie. Ministrul Energiei a adus clarificări despre ce va urma după această dată

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități luni, 2 septembrie, a amintit că facturile la energie vor rămâne plafonate până la data de 1 aprilie 2025 și a explicat ce va urma după această dată.

Oficialul a explicat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități că românii nu vor simți creșterile prețurilor pe bursa energiei până la data de 1 aprilie a anului viitor.

„La 1 aprilie 2025 expiră actuala schemă de plafonare-compensare. Cel mai probabil dacă nu există circumstanţe excepţionale în Ucraina, Republica Moldova sau, în fine, în regiune, această schemă va trebui să o optimizăm sau să o aducem, mă rog, în marja unei pieţe cât mai libere.

Asta ce va însemna? Că, pe de o parte, pentru românii care au un consum mai mare de peste 300 de kilowaţi oră şi plătesc acel 1,3 lei per kilowatt-oră astăzi, aşteptarea noastră este ca facturile să se reducă, iar pentru românii care au cel mai mic prag de 0,68 lei kilowatt-oră, sigur pe preţurile actuale, excluzând toate taxele, TVA-ul, taxa de cogenerare, de certificate verzi ş.a.m.d., fără o măsură de sprijin sigur că e greu de menţinut actualul nivel al facturilor.

Noi la asta lucrăm să facem o măsură de sprijin astfel încât românii vulnerabili, cei care au nevoie de acest ajutor de la stat şi nu doar cei care poate au posibilităţi, dar au un consum mic, să beneficieze într-adevăr de măsură de sprijin, astfel încât facturile să nu le crească.”, a explicat ministrul.

Ministrul a clarificat că la un consum de mai puțin de 100 de kilowaţi pe oră pe lună, costul la factură ar fi în prezent de 40-42 de lei.

„Deci este, totuşi, un cost rezonabil pentru cele mai multe familii de români, dar cei care sunt în sărăcie energetică, deci efectiv nu pot să îşi plătească facturile, la o asemenea valoare, sigur că vor beneficia de o măsură de sprijin şi la asta lucrăm acum.”, a spus ministrul.

Cauzele scumpirilor înregistrate pe bursa energiei

De asemenea, Sebastian Burduja a explicat cauzele scumpirilor ce au fost înregistrate pe bursa energiei. Principala cauză, potrivit ministrului, a fost seceta.

„A fost, cred, cel mai secetos an din ultimul deceniu din ceea ce spunea ministrul Mediului, ministru Fechet. A fost, de asemenea, o perioadă fără mult vânt, fiind foarte cald, au fost şi episoade de caniculă, deci, iarăşi, ne-a lipsit energia eoliană.

Și, sigur, au fost şi nişte probleme în zona de infrastructură care nu au permis României, şi nu doar României, şi Bulgariei, Greciei, Poloniei, statelor baltice, să aibă acces la energia mai verde şi mai ieftină din vestul Europei, pentru că s-a lucrat la nişte linii de interconexiune, în mod deosebit în Ungaria.”, a adăugat ministrul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol