20 septembrie 2023, 13:31

Fake News demontat prin verificarea faptelor în conspirația „siglei cu broscuță”

În ultimele luni, au circulat numeroase zvonuri și știri false cu privire la sigla Rainforest Alliance, care înfățișează broscuțe.

Unul dintre aceste zvonuri este legat de pesticidul numit atrazină, care este interzis în UE, dar este folosit în alte regiuni.

Sigla Rainforest Alliance a fost descrisă în mod fals ca fiind etichetă pentru produse otrăvite cu atrazină.

Atrazina este folosită ca agent de protecție a culturilor, în principal în cultura porumbului. Scopul său principal este de distruge în mod selectiv ierburile anuale și buruienile cu frunză lată, înainte ca acestea să răsară, scrie publicația ungară Telex.

Totuși, substanța a fost asociată cu diverse probleme de sănătate la oameni, printre care scăderea în greutate, boli cardiovasculare, degenerarea retinei și a mușchilor, contribuind la instalarea astmului, eczemelor și alergiilor.

În ciuda acestor zvonuri, este important de reținut că utilizarea pesticidelor intră sub controlul Rainforest Alliance.

O  amplă analiză a arătat că nu există niciun fel de dovezi care să sugereze că produsele ce poartă sigla Rainforest Alliance conțin atrazină.

Micuța broscuță verde este sigla acestei organizații non-profit și indică faptul că produsele îndeplinesc standardele de mediu, sociale și de sustenabilitate economică.

Alegerea broscuței ca simbol al organizației este ancorată în știință, deoarece cercetătorii consideră că broaștele sunt bio-indicatori.

O populație sănătoasă de broaște înseamnă adesea un mediu sănătos.

Sursa foto: Telex/Patrick Pleul / DPA / AFP


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol