4 mai 2024, 6:21

Fără centrale de apartament din 2040. Cu ce vom înlocui centralele pe gaze

România, precum și restul statelor membre ale Uniunii Europene, trebuie să adopte măsuri pentru eliminarea combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire până în 2040.

Asta înseamnă că trebuie găsite soluții pentru încălzirea apartamentelor care folosesc acum centrale, spre exemplu. Directiva a fost adoptată de Parlamentul European.

Prin adoptarea acestor măsuri se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050, un obiectiv al Uniunii Europene pe termen foarte lung.

Experții în energie cred că soluția este trecerea pe centrale electrice sau pe pompe de căldură. Actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat pentru Adevărul că directiva europeană nu se poate pune în practică prea curând.

„Este o isterie fără fond, care nu are o bază legală. O astfel de măsură nu se poate pune în practică la noi până în 2040-2050 când nu vom mai avea prea multe gaze, probabil. Nimeni nu poate obliga pe cineva să schimbe o centrală pe gaz, nu există acte normative. În același timp, ştim că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi. Este vorba de Cluj, de exemplu. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară. Și deocamdată vorbim de o directivă, și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos”, susține Dumitru Chisăliță.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol