21 mai 2024, 0:31

Posesorii de centrale termice de apartament pe gaze nu vor fi afectaţi, pe termen scurt sau mediu, de măsurile avute în vedere de autorităţile UE

Posesorii de centrale termice de apartament pe gaze nu vor fi afectaţi, pe termen scurt sau mediu, de măsurile avute în vedere de autorităţile Uniunii Europene pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor până în 2030.

CITIȚI ȘI:

Fără centrale de apartament din 2040. Cu ce vom înlocui centralele pe gaze

Invitat la rubrica „Apel matinal”, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a explicat că noua directivă în acest sens, aprobată recent de Parlamentul European, vizează în special marile centrale termoenergetice, conform RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.

Radu Opaina: ”Directiva se referă la centralele termice care folosesc combustibili fosili – petrolul, cărbune sau gaze naturale -, la orice nivel ar fi aceştia. La noi, în România, centralele termice sunt şi la Elcen, şi la Termoenergetica, şi la toate /…/ de conducere a energiei termice din ţară, şi la populaţie. Deci, centrala de apartament este ultima verigă din acest lanţ de măsuri pe termen lung adoptat de Uniunea Europeană. Ţinta este marea poluare. Marea poluare, în prezent, o constituie CET-urile, producerea în sistem centralizat, aşa cum este ea astăzi. Deci, până la obţinerea dezideratului suprem e cale foarte lungă, mai ales în România, timp în care trebuie ca statul, sau producerea energiei termice şi electrice să fie aliniată la aceste directive, la aceste cerinţe, la aceste principii privind reducerea poluării.”

Potrivit directivei aprobate de Parlamentul European, statele membre ale Uniunii trebuie să adopte măsuri pentru a elimina treptat combustibilii fosili din instalaţiile de încălzire şi răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de astfel de resurse până în 2040.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol