24 octombrie 2020, 4:02

Femeile tinere, mai susceptibile decât bărbații de a muri după un atac de cord

Femeile sub  50 de ani sunt mai susceptibile de a muri în urma unui atac de cord, decât bărbații de aceeași vârstă.

Oamenii de știință americani, citați de The Independent, au urmărit evoluția unor persoane, femei și bărbați, care au făcut atac de cord. Supraveghindu-i timp de 11 ani de la eveniment,  au ajuns la concluzia că riscul de a muri din alte cauze, asociate primului eveniment este de 1,6 ori mai mare în cazul femeilor.

Factorii de risc

Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că fumatul, diabetul, depresia și factorii de risc psihosocial ar putea avea efecte adverse mai puternice asupra femeilor decât asupra bărbaților.

Profesorul principal Ron Blankstein, de la Harvard Medical School din SUA, a declarat: „Este important de reținut că, în general, cele mai multe atacuri de cord la persoanele cu vârsta sub 50 de ani apar la bărbați. Doar 19% dintre persoanele din acest studiu erau femei.

Cu toate acestea, femeile care se confruntă cu un atac de cord la o vârstă fragedă prezintă adesea simptome similare cu cele ale bărbaților, au mai multe șanse de a avea diabet, au un statut socio-economic mai scăzut și, în cele din urmă, sunt mai susceptibile de a muri, pe termen lung.

Echipa din spatele cercetării, publicată în European Heart Journal, a analizat 404 de femei și 1.693 de bărbați care au avut un prim atac de cord (un infarct miocardic) între 2000 și 2016 și au fost tratați la două spitale din Boston – Brigham și Women’s Hospital și Spitalul General din Massachusetts.

Depresia și bolile coronariene

Într-un editorial însoțitor, dr. Marysia Tweet, profesor asistent de medicină la Mayo Clinic College of Medicine and Science, din Minnesota, a subliniat că depresia este de două ori mai frecventă în rândul femeilor din studiul comparativ cu bărbații.

„Femeile tinere cu depresie au risc de șase ori mai mare de a suferi de boli coronariene decât femeile fără depresie”, a scris ea.

„Acest studiu demonstrează nevoia continuă – și obligația – de a studia și îmbunătăți traiectoria incidenței și mortalității bolilor cardiovasculare la tineri, în special la femei.

Foto: Medical News Today


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.