19 aprilie 2024, 9:05

Festivalul Internațional de Film Experimental București: teme sociale arzătoare

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF (24-29 noiembrie) își propune să creeze un spațiu de reflecție și dezbatere, pentru imaginarea unor versiuni posibile ale viitorului. Prinse între utopie și distopie, lucrările cinematografice prezentate în selecția festivalului militează pentru schimbare socială.

Pe platforma de streaming a festivalului și offline, în galeriile de artă partenere, spectatorii sunt invitați să participe la o serie de dezbateri care își propun să deschidă noi perspective asupra temelor propuse în festival.

Încă un festival online

Competiția internațională cuprinde 39 de filme, realizate de artiști provenind din 24 de țări, grupate în șapte programe tematice. Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele vor putea fi urmărite de pe întreg teritoriul țării, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, unde vor rămâne disponibile vreme de 24 de ore de la momentul începerii difuzării.

În așteptarea celui mai mare eveniment autohton dedicat filmului de avangardă, patru dintre producțiile care s-au remarcat de-a lungul unui deceniu de festival, vor fi disponibile gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, începând de vineri, 20 noiembrie, urmând ca, între 24 și 29 noiembrie, alte șase filme premiate BIEFF să fie disponibile. Programul aniversar BIEFF – A decade of cinematic innovation reunește o selecție de zece filme premiate în zece ani de festival, combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative care au cucerit membrii juriului din 2011 și până astăzi.

Dezbateri pe teme din festival

Prezentată în relație cu programul competițional The Spectre of Dystopia, dezbaterea The Spectre of Dystopia. Despre etică, bio-politică și resurgența fascismului, moderată de jurnalistul Matei Martin, îl va avea ca invitat special pe Cristian Iftode, conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității din București. La discuția programată miercuri, pe 25 noiembrie, de la ora 19:00, vor participa regizorii Søren Lind, Pedro Neves Marques, Luisa Mello, autori ai filmelor incluse în programul competițional.

Suntem femei sau bărbați datorită lucrurilor pe care le facem sau facem anumite lucruri pentru că suntem femei, respectiv bărbați? Dezbaterea Public Eye, Private I. Despre reprezentarea publică a rolurilor de gen își propune o discuție despre măsura în care reprezentările publice și noțiuni pre-existente despre sex și gen se fac răspunzătoare pentru fenomene precum abuzul sexual sau domestic. Programată joi, pe 26 noiembrie, de la ora 19:00, discuția moderată de Iulia Popovici la va avea ca invitate pe activista Oana Băluță, conf. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București) și pe regizoarele Vika Kirchenbauer, Jyoti Mistry și Gabrielle Stemmer.

Simbioza dintre oameni și tehnologie devine din ce în ce mai complexă. Cum văd cineaștii experimentali contemporani acest prezent și posibilele variante de viitor? Pornind de la filmele incluse în selecția programului special organizat în parteneriat cu Forum Expanded, curatorul Ulrich Ziemons va problematiza aceste aspecte în dezbaterea Berlinale Spotlight: Forum Expanded – Oamenii și tehnologia în conversație, programată în ultima zi de festival, pe 29 noiembrie, de la ora 19:00. Printre regizorii invitați se numără Ayoung Kim, Graeme Arnfield și Anton Vidokle.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol