3 mai 2024, 1:20

Festivalul Musica Barcensis, un prilej de promovare a bisericilor fortificate din Transilvania

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi bisericile fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie. Muzica, spațiul gotic sau clasicist se îmbină armonios și devin un tot unitar.

Festivalul și-a câștigat un loc privilegiat în peisajul muzical regional, reușind să umple bisericile fortificate din Țara Bârsei cu un public dornic de a se inspira prin cultură.

Festivalul din acest an oferă 11 concerte, în zilele de duminică și o excursie muzicală, sâmbăta, în debutul festivalului, la orgile din zona Miercurea Ciuc.

Conceptul artistic al festivalului include participări internaționale, combinații artistice inedite, muzică din manuscrise vechi, experimente muzicale – oferite de către artiști consacrați sau tineri talentați, notează BizBrasov.

Septetul de flauți din Timișoara va cânta în Cetatea Feldioara, bogăția culturală din Transilvania este prezentă la Hărman prin lucrări din folclorul românesc, maghiar, săsesc, evreiesc și armean, prezentate în curtea interioară, în aer liber.

Concert de deschidere la Biserica Bartolomeu

Anul acesta onorăm tradiția, concertul de deschidere al festivalului marcând și jubileul a 90 de ani de la înființarea Corului Bach al Bisericii Negre, în Biserica Bartolomeu, loc emblematic pentru patrimoniul Brașovului.

Alături de Bartolomeu, revine în circuit și Biserica Sf. Martin din Brașov, care va găzdui recitalul unui duo de clavecin și vioară, oferind astfel privilegiul de a vizita acest monument mai puțin cunoscut, situat în inima orașului, pe Dealul Cetățuii.

Formații internaționale laureate, cu muzicieni din Elveția, Croația, Ungaria, Italia, SUA, Israel, Austria, Germania, vor fi prezente pentru prima dată în festivalul nostru. Totodată dorim să oferim și muzicienilor brașoveni ocazia de a se identifica cu patrimoniul local.

Musica Barcensis – festival regional prin locație, internațional prin distribuție – aduce an de an o constelație amplă de muzicieni pentru a colora viața culturală din Țara Bârsei și de a da un suflu proaspăt.

Redescoperă bisericile fortificate din jurul Brașovului printr-o excursie muzicală, concerte și recitaluri organizate în cadrul festivalului Musica Barcensis

Programul acestei ediții

24 Iunie – Excursie muzicală – Orgi din Miercurea Ciuc și împrejurimi

Ghizi muzicali: Ursula & Kurt Philippi

25 Iunie – Bartolomeu – 17:00 – Deschiderea festivalului: Corul Bach al Bisericii Negre, dirijor: Steffen Schlandt (Brașov)

2 Iulie – Cristian – 17:00 – Forte Duo – vioară și violă(SUA/ România)

9 Iulie – Bod – 17:00 – Ensemble PRISMA (Germania)

16 Iulie – Vulcan – 17:00 – Duo de chitare HESPERUS (București)

23 Iulie – Ghimbav – 17:00 – Sextet – pian și suflători (Brașov)

30 Iulie – Prejmer – 17:00 – Bach Ensemble & Capella Coronensis, dirijor: Steffen Schlandt (Brașov)

6 August – Hălchiu – 17:00 – Duo de chitare – ŠIMATOVIĆ (Croația)

13 August – Cetatea Feldioara – 17:00 – The Romanian Flute Ensemble & Matei Ioachimescu (România/Austria)

20 August – Hărman – 17:00 – Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE (Cluj)

27 August – Sf. Martin – 17:00 – Cipriana Smărăndescu & Mircea Lazăr – clavecin și vioară (Italia/România)

3 Septembrie – Codlea – 17.00 – FONTE DI GIOIA & Klaus-Dieter Untch (Cluj/Codlea)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol