3 mai 2024, 15:41

Festivalul Strada Armenească își deschide porțile în acest weekend: 26-27 august, Grădina Botanică, intrarea liberă

În acest sfârșit de săptămână, pe 26 și 27 august, Uniunea Armenilor din România deschide porțile celei de-a VII-a ediții a Festivalului Strada Armenească, care va debuta în premieră în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Sâmbătă și duminică, între orele 12:00 și 22:45, natura urbană în prag de toamnă va găzdui ultimul mare festival al acestei veri, un picnic ineditce aduce în prim-plan cultura și tradițiile armenești, alături de diversitatea etnică a României. Festivalul este deschis publicului larg, iar intrarea este gratuită.

Pentru a pătrunde în zona festivalului, se achiziționează un bilet de acces în Grădina Botanică, în valoare de 10 lei, fie la intrare, fie online, în avans: https://events.unibuc.ro/gradina-botanica/intrare-22/

Ediția a VII-a a Festivalului Strada Armenească, la Picnic, conturează două zile pline de experiențe autentice pentru toate vârstele. Grădina Botanică din București va fi gazda a zece concerte live, două DJ sets, numeroase ateliere pentru adulți, tineri și copii, dar și o varietate de delicii gastronomice, cafea la nisip, și o bibliotecă în natură oferită de Editura Ararat.

Festivalul Strada Armenească celebrează bogăția moștenirilor muzicale, a dansului și a culturii aduse în prim-plan de artiștii prezenți pe scena festivalului, conectând tradițiile și modernitatea într-o simfonie vibrantă de sunete globale.Pe scena evenimentuluivor urca în acest sfârșit de săptămână artiști din Româna, Armenia și Republica Moldova, fiecare aducându-și contribuția unică la crearea unei sărbători multiculturale.

Muzicieni

Orchestra MĂDĂLINA PAVĂL din România combină muzica lumii, acustică, de film și de dans într-un stil nou și eclectic. Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, alături de alți 11 muzicieni talentați, aduc împreună sunete din Bucovina, Moldova, Dunărea de Sud și Balcani.

Din Republica Moldova, VIA DACĂ impresionează ca un trio captivant, la confluența dintre folclor, mit tribal și modernitate. Muzica lor, o îmbinare fermecătoare între elementele acustice și electronice, învăluită în ritmuri și motive trance, rock, etno, indie și ambience, reprezintă o reinterpretare a narațiunilor tradiționale pentru publicul modern.

BOGDAN SIMION & LĂUTARII DE MĂTASE, din România, mențin vie flacăra muzicii lăutărești. Născut în 1990 la Râmnicu-Vâlcea, Bogdan Simion călătorește prin România, adunând melodii de la lăutari în vârstă. Colaborând cu ansamblul Lăutarii de Mătase, contribuie la conservarea acestei tradiții muzicale.

KARIN FOLK DANCE AND SONG GROUP, un celebru ansamblu din Armenia, reînsuflețește dansurile și cântecele vechi. Fondat de Gagik Ginosyan, director creativ, care documentează și adună mișcări și melodii tradiționale din istoria armeană, ansamblul revitalizează aceste comori culturale autentice.

MIQAYEL VOSKANYAN TARUP TRIO, tot din Armenia, reinterpretează muzica tradițională armeană într-un mod inovator. Creat în 2013, au îndrăznit să combine sunetele captivante ale tarului cu delicatețea blul-ului, adăugând acordeon și percuții de jazz, pentru a crea o rezonanță acustică armonioasă și inovatoare.

TARAF FLAMENCO, o fuziune ingenioasă între muzicieni români și argentinieni, îmbină muzica flamenco, lăutărească și romanțele vechiului București. Prin instrumente precum vioara și acordeonul, transpun publicul peste continente și epoci, fuzionând culturile într-un amestec armonios care evocă atmosfera vibrantă de odinioară.

HAYK KAROYI FEAT. SUSANNA NAJARIAN, reprezentând Armenia, explorează muzica experimentală. Hayk Karoyi, multi-instrumentist și compozitor, creează compoziții inspirate din rădăcinile muzicii tradiționale armenești, explorând diverse genuri în căutarea unor noi perspective creative.

ANSAMBLUL VARTAVAR, o colaborare între România și Armenia, aduce la viață tradițiile armenești prin dans. Fondat în 2001, ansamblul conservă ritualurile antice prin coregrafie, ducând mai departe spiritul lui Vardavar, o sărbătoare armeană veche.

MAHALA RAI BANDA din România ilustrează perfect fuziunea dintre două sate, Clejani și Zece Prăjini, care au oferit cele mai bune tarafuri și fanfare din România. Interpretările lor pline de energie, cu riff-uri remarcabile de trompetă, saxofon, trombon și voci sălbatice, evidențiază vibrantul patrimoniu muzical românesc, ce răsună pe scenele din întreaga lume. Concertul Mahala Rai Banda este susținut  de Partida Romilor Pro-Europa.

Uniunea Elenă din România oferă în cadrul Festivalului Strada Armenească un concert de muzică grecească, al artiștilor IONUȚ GALANI și Ansamblul Asteria al Uniunii Elene din România & Antonia Cojocaru.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol