22 ianuarie 2022, 13:46

Fetele sunt pregătite să depășească barierele stereotipurilor de gen (STUDIU)

Un studiu realizat recent la inițiativa Grupului LEGO, la nivel internațional, a dezvăluit faptul că, în prezent, fetele sunt tot mai încrezătoare și dornice să participe la activități creative, însă au dificultăți în a depăși barierele ridicate de stereotipurile societale de gen. Studiul a fost derulat de către Institutul Geena Davis cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor și marchează lansarea campaniei “Ready for Girls”, dedicată celebrării fetelor care reconstruiesc lumea prin intermediul abilităților lor creative.

Cercetarea a analizat opiniile a circa 7.000 de fete (cu vârstele 6-14 ani) și părinți din:

 • China
 • Cehia
 • Japonia
 • Polonia
 • Marea Britanie
 • Rusia
 • SUA.

 

Potrivit cercetării, societatea încă manifestă viziuni limitatoare în ceea ce privește dezvoltarea creativității fetelor prin intermediul jocului. Fetele se simt mai puțin limitate și totodată manifestă mai puțină toleranță în fața discriminărilor de gen în ceea ce privește joaca și creativitatea, dat fiind că 74% dintre băieți și doar 62% dintre fete consideră că anumite activități ar trebui să fie rezervate exclusiv fetelor și, respectiv, băieților.

Fetele au arătat mai multă deschidere către jocuri creative, prin comparație cu ce sunt încurajate în general să facă. De exemplu, 82% dintre fete consideră că este în regulă ca fetele să joace fotbal sau ca băieții să practice baletul, în timp ce, în rândul băieților, procentajul este de doar 71. Totuși, în ciuda progresului realizat în combaterea și educarea impotriva discriminărilor de la o vârstă fragedă, atitudinile și percepțiile generale față de joacă și de cariere creative rămân inegale și limitatoare, potrivit cercetării prezente.

Pentru cele mai multe profesii creative, părinții respondenți au ales imaginea unui bărbat, indiferent de genul copiilor lor. Astfel, conform răspunsurilor părinților:

 • aceștia sunt de aproape șase ori mai inclinați să-și imagineze un bărbat atunci când se gândesc la un atlet sau un om de știință (85% vs. 15%) și
 • de peste opt ori mai inclinați să își imagineze un bărbat atunci când se gândesc la profesia de inginer (89% vs. 11%).

 

Copiii participanți la studiu au manifestat opinii similare, cu excepția fetelor, care sunt mult mai dechise să considere anumite profesii ca fiind adecvate ambelor sexe.

Foto: Lego


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Marco

  21 octombrie

  Baliverne neomarxiste in afara realitatii. Femelie nu sunt barbati si asta o decide biologia nu stereotipurile. Traim intr-o epoca in care idiotii sunt la putere. Au existat milioane de momente in istorie si niciodata femeile nu au fost barbati, chiar si in momente foarte disperate cand un grup avea o infrangere militara grava,( s a intamplat de mii de ori) nu au vazut in femei o rezerva proaspata de soldati. As zice, ca se incearca o inginerie sociala unde barbatii sa fie feminini iar femeile sa aibe artificial putere in speranta ca o asfel de societate este supusa si incapabila sa faca revolte. Deci, putetea sa se perpetueze fara probleme.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.