27 septembrie 2021, 7:19

Ficatul imprimat 3D îi va ajuta pe chirurgi să exerseze operațiile de cancer

Oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent (Marea Britanie) au dezvoltat o metodă de utilizare a scanărilor organelor bolnavilor de cancer pentru a imprima modele 3D realiste, astfel încât chirurgii să poată exersa procedurile înainte de a le face cu adevărat. Tehnica recreează individualitatea organului unui pacient, vasele de sânge, țesutul și tumorile.

Ficatul model a fost construit folosind datele existente de scanare 3D luate de la un pacient anonim cu cancer. Echipa a folosit o combinație de fibre sintetice și geluri pentru a imprima 3D un model precis al organului, strat cu strat. Modelul hepatic complet are o textură similară cu cea a unui organ bolnav real, incluzând diferite durități ale țesuturilor din vasele de sânge, țesutul hepatic și tumora în sine. Modelul este chiar umplut cu o imitație de sânge, pentru a-l face cât mai realist posibil și ar putea oferi chirurgilor stagiari posibilitatea de a învăța cum să elimine tumorile.

Deoarece procesul recreează cu acuratețe structura internă a unui organ, modelul permite chirurgilor să folosească instrumente reale pentru a practica proceduri complicate, cum ar fi endoscopiile.

Foto: Science Focus


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.