4 mai 2024, 4:41

Filme românești de văzut într-o vară. Topul celor mai bune lungmetraje premiate la nivel internațional

Filmul românesc are o istorie de peste un secol. De la primul film realizat vreodată în România, care l-a avut ca protagonist pe Regele Carol I, până la cele mai recente producții ale regizorilor, peliculele românești au surprins de fiecare dată esența societății și au transpus prin propriile viziuni, lumi și realități care au rămas adânc întipărite în memoria noastră a tuturor.

De-a lungul timpului, filmele românești au reușit să treacă granițele țării și au fost apaludate în cadrul festivalurilor europene de renume, datorită poveștilor de viață memorabile puse în scenă, dar și pentru interpretarea impecabilă a actorilor. Mai jos aveți o listă a filmelor românești post-decembriste de văzut într-o vară, care pot dărâma în câteva minute afirmațiile nostalgicilor care sunt de părere că cinematografia românească a murit odată cu revoluția.

Filantropica

Celebra comedie românească regizată după propriul scenariu de către Nae Caranfil a fost premiată de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) în 2001 cu șase distincții, printre care și Marele Premiu. Filmul a avut parte de un succes de proporții în fața publicului, fiind vizionat de peste 110.000 de spectatori în cinematografele din România.

  • Urmărește trailerul filmului Filantropica

Poziția copilului

Pelicula regizată de Călin Peter Netzer s-a numărat printre câștigătorii trofeului Ursul de Aur, în anul 2013, dar a mai câștigat și premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în anul 2013.

Filmul pune în prim plan povestea dură a unei familii care încearcă să își aprere copilul cu orice preț. Totodată, acesta prezintă și o imagine asupra modului în care părinții transformă prin comportamentul lor personalitatea copiilor.

  • Urmăriți mai jos trailerul filmului – Poziția copilului

Aferim

Este un film românesc dramatic cu tentă istorică, din 2015 regizat de Radu Jude, premiat la Galele Gopo din anul 2016 pentru mai multe categorii: regie, costume, scenariu, actor în rol secundar, dar și filmul însuși. Lungmetrajul este unul dintre cele mai importante producții cinematografice românești, deoarece scoate în evidență probleme grave ale societății, prin subiectul sensibil al sclaviei romilor și problemele de integrare cu care se confruntă aceștia.

În anul 2005, Aferim a fost promovat în Parlamentul European, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

  • Urmărește traileul filmului Aferim 

Sieranevada

O familie. Un praznic. O datină. Un film „Plin de emoții până la refuz”, citează Le Figaro, jucat de „peste o duzină de actori admirabili” potrivit Natioanl Post. Acesta este un film românesc din 2016 regizat de Cristi Puiu. Acțiunea din Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția publicației Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatăului lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă în sânul familiei, cu ocazia comemorării celui trecut în neființă. Filmul surprinde o familie aparent obișnuită și scoate la iveală relațiile conflictuale dintre aceștia, motiv pentru care întreg evenimentul care se dorea unul plin de emoție se transformă într-un total fiasco.

  • Urmărește trailerul filmului Sieranevada

Moartea Domnului Lăzărescu 

Filmul regizat de Cristi Puiu, în anul 2005, se bazează pe un caz real ce aduce în prim plan povestea de viață a unui pensionar, Lăzărescu Dante Remus, care are nenorocul de a se îmbolnăvi subit în seara unui mare accident rutier și este plimbat dintr-un spital în altul, fără să primească îngrijiri medicale în timp util. Povestea filmului este inspirată dintr-un caz real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de mai multe spitale, iar la a treia încercare de internare a murit. Filmul este considerat de critici o tragicomedie, bazată pe mult umor negru, fiind o radiografie a unui sistem deficitar care ucide prin nepăsarea și neprofesionalismul oamenilor. A fost premiat de mai multe ori în cadrul festivalurilor de gen, însă cea mai importantă distincție a fost Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).

  • Urmărește trailerul filmului Moartea domnului Lăzărescu 

 Nuntă Mută

Un film în care comicul, absurdul și tragicul se îmbină perfect. Lungmetrajul regizat de Horațiu Mălăele, în 2008, spune povestea tragică a unui cuplu dintr-un sat izolat din România, care sunt pe cale de a se căsători. Evenimentul aparent fericit, în care oamenii cântă și dansează se transformă în mod tragic. Nunta este întreruptă de apariția unui ofițer sovietic, care le-a transmis nuntașilor că a murit conducătorul URSS în acea noapte și sunt decretate șapte zile de doliu internațional. Așadar în perioada de doliu se interzice orice fel de manifestație publică, cu atât mai mult o nuntă. Din acest motiv organizatorii au transformat totul într-o nuntă mută.

  • Urmărește trailerul filmului Nunta Mută

Senatorul Melcilor

Filmul a fost regizat de Mircea Daneliuc este o comedie care a apărut în 1995. Lungmetrajul scoate în evidență modul de viață al parlamentarilor corupți, de după revoluția din 1989, fiind nominalizat la „Palme d`Or”, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes în 1995.

Povestea începe prezentând stilul de vitață al senatorului Vârtosu, care locuiește într-o vilă la munte și care încearcă să impresioneze prin comportamentul său aristocrat ziariștii locali. Însă, prezența acestora în zonă scot la lumină nemulțumirile oamenilor, care sunt din ce în ce mai revoltați în privința acestuia. Senatorul Vârtosu sosește într-o localitate montană să inaugureze o instalație eoliană, moment în care țăranii îl întâmpină cu un val de reproșuri care se trasnformă apoi într-un conflict violent de proporții.

  • Urmărește trailerul filmului Senatorul Melcilor 

Două Lozuri

Două lozuri este un film românesc de comedie din 2016 scris și regizat de Paul Negoescu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol. Filmul prezintă povestea lui Dinel și Pompiliu, doi cetățeni simplii care recurg la una dintre cele mai accesibile și căutate moduri de îmbogățire, jocul la Loto 6/49. Cei doi află de la televizor că au numerele câștigătoare, însă atunci când se decid să meargă să își revendice premiul descoperă că au pierdut cele două bilete. De aici, totul se transformă într-o comedie absurdă, desprinsă parcă din tabloul descris de Caragiale în perioada interbelică.

Filmul pune în scenă o întâmplare parțial reală, având în vedere faptul că din ce în ce mai mulți români își pun speranța în jocul la Loto 6/49 pentru a se îmbogăți. Citește mai mult despre acest subiect aici: REPORTAJ Jocul la Loto 6/49, eternul vis de îmbogățire al românilor: până la urmă, aici se vând speranțe

  • Urmărește trailerul filmului Două lozuri 

Eu când vreau să fluier, fluier

Filmul este o dramă cinematografică din anul 2010 regizată de Florin Șerban după piesa cu același nume realizată de Andreea Vălean. Lungmetrajul a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2010 și a primit la aceeași ediție Marele Premiu al Juriului, dar și premiul de la Galele Gapo pentru Cel mai bun film.

Filmul pune în centru povestea de viață a unui tânăr condamnat pentru furt care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de patru ani. În cele câteva zile care îi mai rămăseseră de petrecut în închisoare află că mama sa a plecat să muncească în Italia și intenționează să plece acolo împreună cu fratele său mai mic. Drama scoate în evidență una dintre cele mai mari probleme ale societății actuale, aceea a emigrării.

  • Urmărește trailerul filmului Eu când vreau să fluier, fluier 

Bacalaureat

Bacalaureat sau Fotografii de familie este un film românesc din 2016 scris și regizat de Cristian Mungiu. Acesta a avut premiera în anul 2016 la Festivalul de la Cannes, acolo unde a câștigat și premiul pentru regie. Lungmetrajul spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

  • Urmărește trailerul filmului Bacalaureat

Polițist Adjectiv

Drama a fost realizată în orașul Vaslui, locul natal al regizorului Corneliu Porumboiu, care a primit premiul pentru cel mai bun film, regie și scenariu la Galele Gopo din 2010. Povestea filmului îl prezintă pe Cristi, un polițist din provincie, care încearcă să prindă un tânăr licean traficant de droguri. Pe parcrus personajul trece printr-un confict interior de natură morală, care îl convinge pe acesta că meseria pe care o practică nu este potrivită pentru el și nu își mai dorește să rezolve cazul.

  • Urmărește trailerul filmului Polițist Adjectiv 

Hawaii

Hawaii este un film de acțiune care readuce în fața publicului traiul din perioda gri a comunismului. Lungmetrajul pune în cadru povestea unei familii anti-regim care află că au o moștenire de 3 milioane de dolari din partea unui unchi care a emigrat ilegal din România. Intriga filmului scoate la iveală o problemă reală a acelor vremuri: cum să intri în posesia unei astfel de moșteniri într-o perioadă în care un singur dolar deținut în casă era motiv să-ți pierzi libertatea pe viață.

Hawaii este așadar un film despre dragoste, dar și despre banii cu care nu îți poți cumpăra fericirea, dar îți poți cumpăra libertatea de a alege să fii nefericit.

  • Urmărește trailerul filmului Hawaii 

Sursă Cover Foto: – 📷 Vlad Cupşa – monitorulcj.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol