25 aprilie 2024, 11:20

Florin Piersic la 85 de ani. “Asta mă face fericit: să ştiu că am lăsat ceva în urmă.”

Este poate cel mai iubit actor român. “Vorbesc atât de mult, pentru că am ce să spun”, replica Florin Piersic într-un interviu, acum câțiva ani. Propun să îi dăm cuvântul, nu?  Florin Piersic la 85 de ani încă mai are multe de spus…

Florin Piersic  s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii.

“Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele.”

Spectacolul său de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw.

„Mi-a plăcut şi-mi place viaţa în mişcare, colorată, originală, neaşteptată, puternică. Dar fără excese. N-am trăit niciodată cu încetinitorul!”

Au urmat roluri în piesele „Tragedia optimistă” de Vsevolod Vişnevski, „Oameni şi şoareci” de John Steinbeck sau „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea, scrie site-ul Teatrului Naţional Bucureşti – www.tnb.ro.

“Din 99 de oameni pe care-i întâlnesc în tren, în avion, pe stradă, într-un restaurant, 97 îmi zâmbesc. Asta-i fericirea pentru mine.”

Florin Piersic la 85 de ani. Zeci de roluri la Teatrul Național

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca „Act veneţian” de Camil Petrescu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Idiotul” după F.M. Dostoievski , „Logodnicele aterizează la Paris” de Marc Camoletti, „Cartea lui Ioviţă” de Paul Everac şi multe altele, conform tnb.ro.

“Perfecţiunea nu există, chiar dacă arăţi mai bine în realitate decât pe ecran.”

Celebritatea şi popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci şi celor interpretate în cinematografie.

Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu „Ciulinii Bărăganului”, în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în „Neamul Şoimăreştilor” (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut – „De-aş fi… Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

“Eu cred că suntem făcuţi din iubire, trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Fără iubire, fără dragoste ar fi pustiu în lume. Dragostea poate să umfle pânzele speranţei, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal.”

Filmografie

Din bogata sa filmografie amintim: „Celebrul 702” (1961), „Tunelul” (1966), „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Explozia” (1973), „Fraţii Jderi” (1974), „Un August în flăcări” (1974), „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereţii” (1975), „Pintea” (1976), „Cuibul salamandrelor” (1976), „Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), „Regăsire” (1977), „O lebădă iarna” (1983), „Rămăşagul” (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Fix alert” (2004), „Eminescu versus Eminem” (2005) – în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia şi scenariul.

“Fericirea mea, este profesia mea, cea care mi-a dăruit afecţiunea publicului. „Băile” mele de mulţime, fie că sunt pe o scenă de teatru sau pe un peron de gară, sunt în apele curate ale sincerităţii şi afecţiunii reciproce.”

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci – Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, însă cel mai cunoscut şi îndrăgit rol, cu care se identifică în conştiinţa publicului, este Mărgelatu – personajul cu pălărie şi mantie neagră, purtând o armă cu opt ţevi scurte şi având în mână o „pălărie” de floarea-soarelui din care mănâncă seminţe – din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul şi cascadorul Szobi Cseh.

“Norocul meu a fost că am avut dascăli extraordinari care au ştiut ce să-mi ceară, pentru a putea să dau ceea ce trebuia şi că am avut colegi de excepţie, dintre care unii se află acum, din păcate, în stele.”

Florin Piersic la 85 de ani. Divertisment

Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât şi la televiziune, în care a dovedit că poate să şi cânte. De altfel, el a jucat şi în filmul muzical ”Rămăşagul”, regizat de Ion Popescu Gopo, unde a interpretat rolul Zmeului, a fost personaj principal în musicalul ”Corina” de Edmond Deda (după ”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră de duete muzicale pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV.

Spectacolul de teatru „Străini în noapte” de Eric Assous, în regia maestrului Radu Beligan, a avut premiera în 2007, adunând, pe parcursul a 13 ani, peste 1.280 de reprezentaţii. La început, parteneră de scenă în acest spectacol i-a fost actriţa Emilia Popescu, ulterior Florin Piersic jucând împreună cu actriţa Medeea Marinescu.

“Dramele ne rămân fiindcă suntem bătrâni şi trăim din ele.”

Medalii și distincții

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente”.

În 2008, a primit din partea Primăriei Capitalei diploma „In Honoris”. Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat, în 2014, titlul de Doctor Honoris Causa Artis.

Actorului Florin Piersic i-a fost acordat, pe parcursul anilor, titlul de ”Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului „Republica” din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul ”La Mărgelatu”.

“Sportul meu preferat este viaţa. Şi mă antrenez în fiecare zi pentru ea.”

Florin Piersic la 85 de ani. Tinerețe fără bătrânețe

La 31 ianuarie 2011, Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în cadrul unui proiect cultural inaugurat în Piaţa Timpului din Capitală. În 2016, actorului i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

“Vrăjeala asta, obsesia asta cu tinereţea veşnică – îmi pare rău că trebuie să o spun – poate să fie foarte periculoasă, poate ajunge un blestem. Gândiţi-vă că, încet-încet, rând pe rând, ţi s-ar duce toţi cei dragi şi ai rămâne tu singur – ferească Dum­nezeu! – ca un prost, într-o lu­me de oameni obişnuiţi, care niciodată n-ar înţelege tinereţea asta a ta fără sfârşit. Cum ar fi? Cum te-ai simţi atunci? La ce ţi-ar mai folosi tine­reţea?”

La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi, primind şi prima stea din cele cinci de pe „The Wall of Fame”, o iniţiativă a unui hotel ieşean, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi, scrie Agerpres.

“Recunosc, am făcut de multe ori mai multe lucruri deo­dată şi n-am trăit niciodată cu încetinitorul. Tocmai de aceea mor de râs când mulţi îmi spun că m-am păstrat tânăr. De parcă aş fi un produs la conservă, cu termen de expirare.”

Încă o dată LA MULȚI ANI, Maestre!

Ultima înregistrare cu Florin Piersic, de Sărbători, alături de Dan Negru și Părintele Necula a stârnit mare vâlvă


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol