28 aprilie 2024, 16:51

Folosirea inteligenței artificiale ar putea crește rata de detectare a cancerului de sân cu 20%

Cancerul la sân, denumit și cancer mamar, este cel mai frecvent dintre cancerele femeii, în România ocupând primul loc ca boală și cauză de mortalitate dintre toate afecțiunile oncologice.

Un studiu realizat în Suedia și publicat în revista științifică Lancet Oncology arată că folosirea inteligenței artificiale pentru analizarea mamografiilor a dus la creșterea identificărilor cazurilor de cancer de sân cu 20%, scrie diagnosticimaging.com.

De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a volumului de muncă pentru radiologi, medicii petrecând cu 44% mai puțin timp pentru citirea mamografiilor.

La studiu au participat peste 80.000 de femei.

Jumătate dintre participante au avut doi radiologi care au analizat tomografiile fără AI, în timp ce cealaltă jumătate a avut mamografiile analizate de AI și de un radiolog (cu excepția cazurilor în care AI a generat cel mai mare scor de risc de cancer, caz în care au fost evaluate de către doi radiologi).

În ciuda rezultatelor pozitive, Kristina Lång, autoarea studiului, a declarat că rezultatele intermediare “nu sunt suficiente pentru a confirma că inteligența artificială este gata de a fi implementată în mamografie”. Lång și colegii săi așteaptă și alte rezultate ale studiului care vor indica dacă utilizarea inteligenței artificiale reduce numărul de cazuri de cancer detectate între screening-uri și, astfel, dacă merită să fie implementată.

Lång a explicat că, la momentul actual, “cel mai mare potențial al folosirii inteligenței artificiale este că ar putea permite radiologilor să fie mai puțin împovărați de volumul excesiv de lectură”, ceea ce ar putea elimina necesitatea ca un al doilea radiolog să studieze mamografia, permițând radiologilor să ajute mai mulți pacienți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol