16 ianuarie 2021, 10:15

Franța aprobă testele rapide antigen, pentru persoanele de contact

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS) s-a pronunțat „în favoarea” utilizării testelor rapide antigen (mai rapide decât testele RT-PCR) pentru „persoanele de contact”. Recomandările HAS dau undă verde pentru utilizarea și rambursarea testelor, dar măsurile vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Bazându-se pe 7 noi studii științifice, dintre care 3 articole au fost reținute, experții au extins câmpul de aplicare a acestor teste rapide, scrie Le Figaro.

Pentru a afla dacă o persoană este infectată cu noul coronavirus, acest tip de teste furnizează un rezultat în mai puțin de 30 de minute, mult mai rapid decât testele virusologice (PCR).

Până în prezent, testele antigen puteau fi efectuate numai pentru „persoanele asimptomatice, cu excepția cazurilor de contact, persoanelor detectate în cadrul unui focar” sau „persoanelor simptomatice”, dar numai dacă nu se putea efectua un test RT-PCR într-un interval de 48 de ore și dacă testul antigen a fost efectuat la mai puțin de patru zile după primele simptome.

De acum înainte, HAS este „în favoarea extinderii indicațiilor pentru testele antigenice, pentru a le utiliza nu numai persoanelor care prezintă simptome, ci și cazurilor de contact detectate individual sau în cadrul focarelor”.

Autoritățile se bazează pe „noi publicații științifice încurajatoare, cu privire la capacitatea testelor antigenice de a diagnostica în mod eficient persoanele de contact”.

Termenul pentru efectuarea testelor antigen „este același cu cel recomandat pentru RT-PCR”, și anume: cât mai curând posibil, apoi la 7 zile pentru persoanele de contact cu risc ridicat (în aceeași casă cu un pacient infectat); 7 zile după expunere pentru alte persoane de contact (risc scăzut)”. Utilizarea lor „nu este încă recomandată pentru testarea persoanelor asimptomatice izolate, din lipsă de date”, continuă HAS. „Această poziție va putea fi revizuită” în conformitate cu „evoluția cunoștințelor științifice”.

Teste de salivă

În plus, în ceea ce privește testul de diagnostic din salivă, EasyCov, autoritățile favorizează „utilizarea și rambursarea acestuia în cazul pacienților simptomatici pentru care testul nazofaringian este imposibil sau dificil de realizat”.

Testul este „mai puțin eficient decât testul nazofaringian RT-PCR – care rămâne testul de referință – dar scăderea sensibilității (…) este compensată de acceptabilitatea și viteza de realizare, cu un rezultat în aproximativ 40 de minute”.

Pentru Înalta Autoritate pentru Sănătate, totuși, va fi necesară „efectuarea unui control printr-un test RT-PCR pe o probă de salivă în cazul unui test pozitiv”. Pe de altă parte, „absența datelor clinice solide privind performanța diagnosticului EasyCov la persoanele asimptomatice nu ne permite să le recomandăm, în acest stadiu, în această situație”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.