Sigur, ați putea să vă înecați anxietățile legate de zborul cu avionul la barul aeroportului sau să cheltuiți o avere pentru un masaj la aeroport, dar unele aeroporturi au o opțiune și mai bună: câinii de terapie. Prezența câinilor în aeroporturi îi face pe oameni cu adevărat fericiți. Nu este vorba despre câinii de îndrumare sau câinii de sprijin emoțional, ci în mod specific despre câinii de terapie aeroportuari.
Chiar imediat după 11 septembrie 2001, Aeroportul Internațional San Jose (SJC) din California a fost primul aeroport care a introdus câinii de terapie în terminalele sale. Voluntara capelană a aeroportului, Kathryn Liebschutz, a cerut să-și aducă la muncă câinele de terapie antrenat, Orion, în speranța de a ușura anxietatea călătorilor în urma atacurilor din 11 septembrie. SJC a văzut impactul pozitiv pe care l-a avut Orion și a început un program oficial cu câini.
Aeroportul Internațional Los Angeles (LAX) a urmat modelul și a fost al doilea aeroport care a început un program cu câini de terapie. Programul a devenit cel mai mare din țară, cu 121 de câini de terapie înainte de pandemie și aproximativ 5.200 de ore de voluntariat înregistrate în 2019. Heidi Huebner a dezvoltat programul în 2013 și continuă să îl gestioneze. Acum este expertă în programe pentru câini de terapie aeroportuară și a ajutat alte 70 de aeroporturi să le lanseze.
Nu toți câinii pot deveni câini de terapie în aeroporturi. Nu poți antrena un câine pentru a avea acest tip de temperament, ci trebuie să se nască cu aceste însușiri. Trebuie un câine foarte ieșit din comun, care iubește oamenii și nu se sperie de activități intense și zgomote puternice.
În afară de temperament, câinii de terapie din aeroport trebuie să aibă alte calificări, cum ar fi să aibă cel puțin un an de experiență de lucru cu o organizație de terapie a câinilor recunoscută, să fie înregistrați național și să treacă un test. Câinii pot fi de diferite rase, dimensiuni și vârste.
Încă nu există o bază de date cu privire la locul și momentul în care puteți găsi câini de terapie aeroportuară. Și pentru că programele sunt oferite de voluntari, chiar dacă un aeroport are câini de terapie, probabil că nu vor fi acolo toată ziua, în fiecare zi.
Foto: Aeroportul Internațional Denver (via Washington Post)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol