3 mai 2024, 4:53

Fumatul dăunează grav sănătății: peste 30.000 de decese anual doar în România

Tutunul omoară în întreaga lume, în fiecare an, aproape 8 milioane de oameni. 1,2 milioane de decese sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun ambiental, fumatul pasiv.

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Anual, peste 30.000 de români mor din cauza fumatului.

Pe 31 mai, în fiecare an, este celebrată de către Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi Ziua Mondială fără Tutun, informează experții de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

În acest an, campania ,,Cultivă alimente, nu tutun’’ și-a dorit să sensibilizeze opinia publică și decidenții politici în privința efectelor nocive directe și indirecte ale cultivării tutunului.

În timp ce industria tutunului găsește diferite strategii pentru a crește dependența de tutun, aproximativ 349 de milioane de locuitori ai planetei suferă de foame.

Majoritatea provin din țări cu venituri mici și medii, țări în care se cultivă tutunul în locul unor legume și fructe de bază, care ar putea asigura hrana necesară.

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică, în 2021, procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani care fumează zilnic este de peste 10 la sută.

Majoritatea fumătorilor încearcă prima țigară înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.

„Din păcate, în România există puține campanii anti fumat la nivel național, și asta chiar dacă este necesară o creștere a nivelului de conștientizare a adolescenților cu privire la riscurile fumatului, indiferent dacă vorbim de țigările clasice sau electronice.

Prevenirea începerii fumatului ar trebui să devină punctul de pornire al oricărei strategii anti fumat. Trebuie să înțelegem că dependența de tutun nu este o plăcere, un viciu, ci o boală care se tratează cu un consum ridicat de resurse.

De aceea, e mai ușor să nu începi să fumezi decât să renunți la fumat”, spune S.L. Monica Marc – medic primar pneumolog, președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol