26 aprilie 2024, 4:02

Fundația Hope and Homes for Children salvează copiii orfani de la procesul instituționalizării

Centrele de plasament sunt pe cale să rămână doar o amintire. Fundația Hope and Homes for Children luptă pentru o lume în care niciun copil să nu mai fie nevoit să treacă prin coșmarul instituționalizării în centrele de plasament din România până în 2027.

Am dorit să aflu mai multe despre acest proiect bine-venit în România și am luat legătura cu Ana Maria Bogdan care a avut amabilitatea de a ne împărtăși experiențele și activitățile ce se ascund în spatele caselor de tip familial. Iată ce am descoperit:

Cum a fost înființată asociația Hope and Homes for Children și care este misiunea ei?

Ana Maria Bogdan: Fundația Hope and Homes for Children a fost înființată în Marea Britanie în 1994 de soții Mark și Caroline Cook cu scopul de a reconstrui orfelinatele distruse în urma războiului din Bosnia. Cei doi soți și-au dat seama că, de fapt, copiii abandonați aveau nevoie de dragostea și siguranța familiei și, astfel, și-au canalizat eforturile spre a desființa orfelinatele și a le oferi copiilor posibilitatea de a crește într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

sursa: Hope and Homes for Children

În România, organizația și-a început activitatea în 1998 și de atunci lucrăm în continuu, alături de partenerii noștri și de autoritățile statului, la reformarea sistemului de protecție a copilului. În 20 de ani de activitate, Hope and Homes for Children a contribuit la închiderea a 55 de instituții de tip vechi, în timp ce alte 10 se află în proces de închidere. Prin programele și serviciile dezvoltate de noi, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate.

Până acum peste 5.000 de copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească instituțiile în curs de închidere.

Totodoată lucrăm intens la programul de prevenire a separării copilului de familie și intervenim cu mijloacele necesare pentru a susține familiile în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până acum am rușit să salvăm peste 28.400 de copii de la ruperea de familiile lor. În cei 20 de ani de când Hope and Homes for Children este prezentă în România, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile organizației noastre.

În ce constă procesul de dezinstituționalizare al copiilor din Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” ?

Am început procesul de dezinstituționalizare al copiilor din  Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” în februarie 2014, când am încheiat parteneriatul cu Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. În acel moment, în centru, se aflau 215 copii și tineri, dintre care câțiva cu dificultăți de învățare și alții cu deficiențe ușoare. Echipa noastră de asistenți sociali s-a ocupat de evaluarea individuală a copiilor și de găsirea celor mai bune soluții pentru fiecare în parte. Acolo unde este posibil, copiii sunt reintegrați în familiile naturale sau extinse. Alții au fost plasați în asistență maternală sau transferați în internate școlare, cu posibilitatea de a merge în vizite în familie pe perioada vacanțelor și la sfârșit de săptămână. Tinerii care urmau să părăsească sistemul de protecție au fost sprijiniți prin programul de integrare socio-profesională. Iar copiii pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile sunt mutați în case de tip familial, în care trăiesc cel mult 10-12 copii.

sursa: Hope and Homes for Children

În luna februarie a acestui an, în centrul de plasament mai erau 61 de copii și tineri, cu vârste între 12 și 20 de ani. 38 de copii din Centrul de plasament „Sfântul Spiridon” vor fi transferați în case de tip familial, iar 23 vor rămâne în internat școlar, având posibilitatea de a-și vizita familiile. Dintre aceștia, 12 băieți cu vârste între 13 și 17 ani s-au mutat în prima casă de tip familial, „Teilor”, pe care am deschis-o în oraş, unde bucură de un mediu apropiat de cel familial și primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru a-și dezvolta deprinderile necesare unui trai independent.

În curând vom da în folosință și a doua casă de tip familial din cele patru necesare în procesul de închidere a Centrului de Plasament „Sfântul Spiridon”, iar în toamnă vom finaliza și construcția celorlalte două case. Toate cele patru locuințe vor fi mobilate și decorate cu sprijinul partenerului nostru JYSK România, căruia îi suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul.

De ce facilități vor beneficia copiii care sunt mutați în casa de tip familial „Teilor” din Târgu Frumos ?

Cei 12 băieţi care locuiesc acum în casa „Teilor” au la dispoziție aceleași facilități și aceleași condiții pe care fiecare dintre noi le are acasă. Asta ne și dorim, ca fiecare copil să își găsească locul și să se simtă acasă, să aibă condiții decente pentru a învăța, pentru a-și petrece timpul liber așa cum își dorește, singur sau alături de colegi. Concret, casa dispune de o sufragerie și o bucătărie, de patru dormitoare cu câte trei paturi, dulapuri și masă de lucru, patru băi. Copiii au la dispoziție tot ce este necesar pentru a învăța cum să își pregătească singuri mâncarea, să își spele vasele, pentru a dobândi deprinderi simple pe care ficare copil le învață într-o familie și pentru a putea să se descurce singur.

sursa: Hope and Homes for Children

Ce feedback ați primit până acum ?

Copiii sunt foarte încântați de noua locuință, cum și era de așteptat. Ei s-au mutat dintr-un centru unde locuiau foarte mulți în acelaşi loc, cu încăperi aglomerate cu multe paturi, unde spațiul personal al fiecăruia era foarte redus. Aici locuiesc câte trei în cameră, fiecare are dulapul lui, locul lui, casa este luminoasă, spațioasă și în aceleși timp este amenajată simplu și practic. Copiii se simt bine aici și, în aceste condiții, este mai simplu și pentru personalul îi sprijină și care le oferă consiliere să lucreze cu ei.

Ce obstacole a întâmpinat asociația Hope and Homes for Children până în prezent?

Ne bucurăm de sprijinul partenerilor din mediul privat și de sprijinul autorităților locale din anumite județe, unde putem lucra la procesul de dezinstituționalizare. Însă în alte județe deschiderea parteneriatelor cu autoritățile locale a fost mai dificilă, așa se explică de ce lucrăm în unele județe foarte bine și am extins activitatea, iar în altele nu suntem prezenți.

sursa: Hope and Homes for Children

Ce politici ar trebui adoptate pentru a reglementa situația copiilor orfani din România ?

În momentul de față statul cheltuie, în medie, 640 de euro lunar pentru fiecare copil plasat în protecție specială rezidențială. În programul de prevenire a separării copilului de familie costurile sunt de circa 700 de euro pe an pentru un copil, adică de aproape șapte ori mai puțin decât costul instituționalizării. Cu acești bani putem ajuta mai mulți copii la ei acasă, sprijinindu-i să rămână alături de familiile lor, de părinții lor, fără să fie traumatizați sau abuzați în instituții.

Anul trecut Hope and Homes for Children România a realizat un studiu care demonstrează că 180 milioane de euro e suma necesară pentru a finaliza procesul de dezinstituționalizare (închidere a instituţiilor de tip vechi) în țara noastră. Această sumă cuprinde componenta de prevenire a separării copilului de familie și trecerea de la instituțiile-mamut la plasament exclusiv în servicii și alternative bazate pe conceptul familial. Finalizarea reformei e realizabilă prin integrarea și suprapunerea surselor financiare existente prin fondurile europene nerambursabile, cumulate cu programe naționale de impact, cu accent pe familie și pe incluziune socială.

sursa: facebook, Hope and Homes for Children Romania

Reforma sistemului de protecție trebuie să aibă în vedere și construirea de locuințe sociale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție, care sunt esențiale pentru ei. Dacă se rezolvă această problemă, se pot rezolva multe alte pericole în care pot cădea acești tineri care sunt disperați și își doresc atenție și apartenență la o familie, la un grup, cum ar fi prostituția sau racolarea lor în bande de interlopi.

Ce alte proiecte plănuiți să desfășurați?

Hope and Homes for Children este implicată activ în procesul de închidere a orfelinatelor și eradicarea insituționalizării în România. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile pentru a schimba sistemul de protecție a copilului și a-l reconfigura într-o direcție care are familia ca punct central. Alături de partenerii noștri din mediul privat și alături de autoritățile locale, ne concentrăm efoturile asupra închiderii instituțiilor de tip vechi și oferirea celor mai bune alternative copiilor și tinerilor care părăsesc aceste instituții. Ei au nevoie în primul rând de afecțiune, de grijă, de atenție, de siguranță, de tot ce presupune o familie, iar acolo unde este posibil, încercăm în primul rând să îi reintegrăm pe acești copii în familiile lor naturale sau extinse.

Obiectivul nostru este ca până în 2027 să nu mai existe instituționalizare în țara noastră, să nu mai avem copii care trăiesc în centre de plasament de tip vechi.

Pentru a reuși asta, cea mai mare provocare este oprirea acestui robinet prin care copiii intră în sistemul de protecție. Prin programul nostru de prevenire a separării copilului de familie încercăm să identificăm familiile aflate în situații dificile și să le oferim spijinul necesar ca să depășească problemele și să nu fie nevoiți să își abandoneze copiii.

Anul acesta vom deschide încă trei case de tip familial în Târgu Frumos și trei în Năsăud și lucrăm și în alte județe pentru închiderea unor instituții de tip vechi și găsirea celor mai bune soluții pentru acei copii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol