24 aprilie 2024, 18:06

Furia unei românce: Eu nu pot trăi cu doar 3500 de franci elvețieni pe lună. Să mă ajute statul!

Viața în Elveția nu a fost niciodată ieftină. Salariile sunt mari, dar și costurile sunt pe măsură. Inflația, adică momentul în care costurile cresc rapid, valoarea banilor scade și salariile rămân constante, reprezintă un motiv de îngrijorare întemeiat pentru toată lumea.

Jurnaliștii tabloidului elvețian Blick au ales tocmai o româncă, pentru a arăta cât de grea a devenit viața în Țara Cantoanelor. Ea trăiește într-una dintre cele mai scumpe zone ale Elveției, în Monthey VS, nu departe de Montreux și Lacul Geneva. Lucrează de mai mulți ani pentru un mare lanț de modă din zonă.

Ea se plânge că a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta în Elveția. “Nivelul ei de stres crește cu fiecare factură în parte. Vasilica Contesse a ajuns la limitele ei financiare și este furioasă pe pasivitatea autorităților”, notează elvețienii.

Femeia de 50 de ani lucrează, dar se plânge că nu își mai permite o pizza sau o ieșire la o terasă. “De când cu inflația asta… toate prețurile cresc și salariile nu”, spune aceasta.

Viața nu înseamnă doar să muncești, atrage ea atenția. 39 de ore pe săptămână trebuie să lucreze. “Îndrum clientele în alegerea materialelor și a culorii îmbrăcăminții pe care o aleg. Îmi iubesc munca, este pasiunea mea, dar nu mai e suficient pentru a supraviețui”, adaugă ea.

3539 de franci elvețieni este salariul ei. După reținerea la sursă a mai multor contribuții sociale, lunar în contul ei ajung 3059 de franci (aproape 15.000 de lei).

”Deja sunt la limita limitelor”

“Cu 3500 de franci brut nu poți să trăiești, doar să supraviețuiești. E o nebunie să suport și să am de-a face cu așa ceva în Elveția. Aud de la unii politicieni că economia este corelată sistematic cu costurile vieții și că nu trebuie intervenit. Dar eu în 15 ani de muncă aici am avut parte de o singură majorare salarială. Tariful orar a crescut de la 19,50 la 21 de franci. Asta a fost tot”, acuză Vasilica.

Furia româncei continuă. “Am încercat să vorbesc cu angajatorul și să îi cer o majorare salarială. Mi-a spus că e imposibil fiindcă nu are bani. Dar lanțul de modă deschide constant noi puncte de vânzare. Nu am pretenții exagerate. Doar 25 de franci pe oră. Ca să trăiesc mai bine. Ar fi și un semn de recunoștință pentru anii lucrați pentru ei. Ce vreți să fac? La vârsta asta nu mai tac, dar sunt și realistă: mai bine un salariu prost decât niciunul. Pe de altă parte, când câștigi puțin, iar prețurile cresc, începi să economisești pe unde poți. Deja sunt la limita limitelor”, spune românca resemnată.

Mai bine mă înfometez decât să am datorii

Viața ei se rezumă la muncă și la plimbările cu câinele în natură. A renunțat la mașină și nu a mai părăsit orașul Monthey de luni bune. “Pentru a evita costurile inutile”. A renunțat și la ieșirile la restaurante cu prietenele ei. “Nu vreau să am datorii. Asta e tot ce contează. Mai bine mă înfometez decât să am datorii. Renunț la mâncare ca să adun bani pentru a-mi vizita părinții timp de 2 săptămâni în Romania”, mai spune aceasta.

Alimentele sunt singura zonă unde se mai poate economisi. Luna trecută a reușit să pună de-o parte aproape 300 de franci, renunțând la mâncare. Ea acuză autoritățile că nu intervin și joacă la trecerea timpului.

“Îmi doresc ca cei de sus, care guvernează această țară, să deschidă ochii într-un final. Este insuportabil ca cineva care muncește să nu câștige suficient pentru a putea trăi decent. Este chiar rușinos. Angajatorii trebuie obligați să mărească salariile. Sau măcar să stopeze creșterea prețurilor. Statul are bani, banii noștri, deci să actioneze”, a încheiat Valerica Contesse.

Confirm site-ului averagesalarysurvey.com, salariul mediu brut anual în Elveția este 125.402 franci, salariul obișnuit  este 95.273. Net ar fi 96.475, respectiv 85.451. Asta ar însemna un venit lunar net de 7000-8000 de franci elvețieni.

În schimb, în funcție de studiile finalizate și de domeniul de activitate, site-ul confirmă că o vânzătoare într-un magazin ar putea cu greu câștiga mai mult de 50-60.000 de franci pe an, adică 4-5000 de franci pe lună.

Sursa foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol