16 aprilie 2024, 22:11

Gadget-uri apărute datorită pandemiei: ventilatorul ucigaș, masca minune, bulele pentru terase…

Pandemia de coronavirus a inspirat un val de ingeniozitate și au apărut noi invenții care schimbă modul în care ne îngrijim și trăim. Iată câteva dintre aceste tehnologii, a căror apariție a fost grăbită de valul pandemic.


1. Ventilatorul care ucide virusul Sars-CoV-2

Foto: Ninian Reid, Flickr, CC BY 2.0

Ventilatorul de urgență Covid-19 nu numai că ajută pacienții să respire, ci și curăță camera de particule virale, astfel încât să se respire doar aer purificat. A fost proiectat în doar trei zile de dr. Rhys Thomas, de la Spitalul Glangwili din Țara Galilor. Ventilatorul este ieftin și asamblarea durează doar o zi, ceea ce înseamnă că este ideal pentru țările cu venituri mici și medii.


2. Masca de față FFP3 care blochează aproape totul

Foto: R-Pur

Purtarea unei măști de față a devenit noa normalitate și unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a opri răspândirea coronavirusului. În timp ce mulți poartă măști de unică folosință cu trei straturi, altele au intrat pe piață, oferind și mai multă protecție. Compania franceză R-Pur fabrică măști antipoluare din 2015, iar măștile sale clasificate FFP3 au cinci straturi care filtrează gazele, polenul, substanțele toxice specifice legate de poluarea aerului și, desigur, bacteriile și virusurile.


3. Clanța de ușă cu autocurățare

Epidemiologii estimează că acest coronavirus poate trăi pe oțel până la trei zile, făcând din mânerele ușilor suporturi pentru virus. Compania elvețiană Clean Motion a construit un mâner pentru dezinfectarea a 99,9% a virușilor și bacteriilor imediat prin împrăștierea unei pelicule subțiri de dezinfectant pe suprafață. Clanța se instalează în zece minute și trebuie alimentată cu dezinfectant după două mii de folosiri.


4. Dispozitivul de curățare a telefonului

Curățarea telefoanelor este una dintre soluțiile cheie pentru a opri răspândirea coronavirusului. Compania PhoneSoap folosește lumina lumina din spectrul ultraviolet pentru a ucide 99,99% dintre germeni. Aparatul are și două porturi pentru încărcarea dispozitivului în același timp. Pur și simplu pui telefonul în cutie și o lași să lucreze. Compania a lansat patru modele ale acestui dispozitiv, cu funcționalități de la cele mai simple la cele mai complexe.


5. Bulele pentru terase

Designerul francez Christophe Gernigon a proiectat o gamă de bule de plastic de protecție care pot fi coborâte peste scaunele și mesele din cafenele și restaurante, pentru a ajuta la reducerea răspândirii virusului. Unele sunt suspendate de tavan, iar altele se atașează direct la masă. De asemenea, acestea au un cost relativ mic, între 114 și 234 de euro.


6. Aplicația de monitorizare Covid

Aplicația COVID Symptom Study a fost lansată de King’s College din Londra și are acum patru milioane de abonați, toți urmărind natura specifică a simptomelor coronavirusului, pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum funcționează virusul. Cercetătorii din spatele aplicației spun că metoda de utilizare a unui smartphone ar putea fi utilizată în viitor pentru a înțelege alte boli. Prin combinarea rapoartelor de la oameni cu algoritmi software, specialiștii sunt capabili să prezică cine are virusul și astfel urmăresc infecțiile COVID din Marea Britanie și din alte țări.


7. Drona care livrează în siguranță

Foto: Euronews

O inovație care a decolat literalmente este serviciul de livrare cu drone de la Manna. Compania irlandeză livrează orice, de la medicamente la alimente. Produsele sunt trecute prin lumina ultravioletă, pentru a distruge germenii. Drona poate livra pachete puțin mai mari decât cutia de pantofi medie și zboară la o altitudine de aproximativ 50 până la 80 de metri, cu 80 de kilometri pe oră. Serviciul poate ajunge la case pe o rază de peste 100 de kilometri pătrați în jurul depozitului și se adresează zonelor suburbane din întreaga lume.


8. Cel mai inteligent dintre ceasurile inteligente

Foto: Withings

Pandemia ne-a făcut mult mai preocupați de propria noastră sănătate. Ceasurile inteligente sunt pe piață de câțiva ani și ne urmăresc pașii, ritmul cardiac și modul în care dormim. Withings Scanwatch a lansat un model mult mai elegant decât smartwatch-ul standard, care poate măsura nivelul de oxigen din sânge, precum și apneea în somn. Faptul că acest ceas are un aspect clasic, mai degrabă decât un aspect prea ciudat, îl diferențiază de concurență. La 280 de euro, este similar la preț cu celelalte ceasuri inteligente de pe piață de la Apple, Samsung și Fitbit.


9. Aparate pentru sport acasă

Foto: Technogym

Blocările ne-au limitat mișcarea și, în timp ce unii oameni au devenit cei mai buni prieteni cu canapelele lor, alții se antrenează acasă încă de la închiderea sălilor de sport. Acest lucru a dus la o creștere a accidentărilor legate de sport. De asemenea, kinetoterapeuții au avut mai mult de lucru în această perioadă. Pe de altă parte, au crescut vânzările la benzi de alergare, biciclete medicale, steppere și alte aparate sofisticate care te pot ajuta să rămâi în formă. Noile modele au pus accentul tot mai mult pe practicarea sportului în condiții de siguranță.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol