23 iunie 2024, 11:00

Gata cu speculațiile! Casa Regală Spaniolă a anunțat unde s-a exilat fostul rege Juan Carlos

În urmă cu două săptămâni, fostul monarh spaniol, Juan Carlos I, i-a comunicat fiului şi succesorului său, regele Felipe VI, decizia sa de a locui în afara Spaniei, în urma informaţiilor publicate în ultimul timp despre presupusele sale afaceri ascunse în Elveţia, care ameninţau să deterioreze imaginea monarhiei spaniole.

Speculații

De atunci s-au avut în vedere mai multe destinaţii posibile, printre care Republica Dominicană şi Portugalia. Totuși, după două zile, presa spaniolă publica o imagine în care regele era văzut pe aeroportul din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Nici Casa Regală Spaniolă, nici guvernul sau avocatul lui don Juan Carlos nu anunţaseră până acum locul în care se afla fostul suveran.

CITIȚI ȘI: Și regii se alungă, nu-i așa? Căzut în dizgrație, fostul rege al Spaniei pleacă în exil. Legăturile cu România

Până luni, când Casa Regală Spaniolă a decis să facă anunțul.  Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I a ajuns la 3 august în Emiratele Arabe Unite, iar de atunci a rămas acolo, a informat luni Casa regală Spaniolă, anunță Deutsche Welle.

Este în Emiratele Arabe Unite

Într-un scurt comunicat, Casa regală notează că „majestatea sa don Juan Carlos a informat Casa Regală Spaniolă că în data de 3 august a plecat în Emiratele Arabe Unite unde se află şi în prezent”.

Surse ale Casei Regale susţineau că fostul rege este cel care trebuie să informeze despre destinaţia sa, în timp ce executivul spaniol, în frunte cu premierul socialist Pedro Sanchez, lăsau responsabilitatea acestei informaţii Palatului Zarzuela sau fostului rege.

Amanta și afacerile

Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă nemţoaică, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011.

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa.

Regele emerit rămâne în orice caz la dispoziţia Fiscului pentru orice procedură sau acţiune care este considerată oportună, a informat avocatul său, Javier Sánchez Junco, la puţin timp după anunţarea decizie fostului suveran de a abandona Spania.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol