28 martie 2024, 9:39

Cum ar fi să ne autoreparăm inima, după un infarct? O genă din peștele zebră ar putea face asta

O echipă de cercetători de la Institutul de cercetare cardiacă Victor Chang din Sydney a identificat gena din peștele zebră despre care spune că ar putea permite inimilor umane să se repare după un atac de cord. Această genă permite celulelor din inimă să se înmulțească, rezultând regenerarea completă și vindecarea mușchilor inimii deteriorate. Studiul a fost publicat în revista științifică Science.

În cercetările publicate echipa de la institut a explorat o genă critică denumită Klf1, care anterior fusese identificată doar în celulele roșii din sânge. Pentru prima dată, cercetătorii au descoperit că joacă un rol vital în vindecarea inimilor deteriorate.

Gena se declanșează când este necesar și se oprește când inima este complet vindecată. Peștele zebră are în comun cu noi 70 la sută dintre gene.

În cadrul experimentelor, echipa a eliminat gena de vindecare a inimii din peștele zebră. După un atac de cord, inima peștelui nu mai era capabilă să se vindece. Echipa a reușit să găsească această proteină de o importanță vitală care intră în acțiune după un eveniment precum un atac de cord și impune o suprasarcină pe celule, pentru a vindeca mușchiul inimii deteriorate.

Se pare că acest proces exista în corpul uman cu milioane de ani în urmă, iar noua genă ne poate reînvăța să ne reparăm inima.

Foto: „Zebrafish (Danio rerio)”, Tohru Murakami, Flickr, CC BY-NC 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol