O cercetare publicată în European Heart Journal arată că persoanele care beau cafea dimineaţa au un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare şi un risc mai scăzut de mortalitate generală în comparaţie cu cei care beau cafea toată ziua.
„Cercetările de până acum sugerează că consumul de cafea nu creşte riscul de boli cardiovasculare şi pare să reducă riscul unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. Având în vedere efectele pe care cofeina le are asupra corpului nostru, am vrut să vedem dacă momentul din zi în care este băută cafeaua are vreun impact asupra sănătăţii inimii”, a declarat dr. Lu Qi, potrivit escardio.org.
Studiul a inclus 40.725 de adulţi care au luat parte la Sondajul naţional privind sănătatea şi examinarea nutriţiei din Statele Unite (NHANES) între 1999 şi 2018.
Cei care au participat la studiu au fost întrebaţi despre toate alimentele şi băuturile pe care le-au consumat cel puţin într-o zi, inclusiv dacă au băut cafea, cât de mult şi când. Acesta a inclus, de asemenea, un subgrup de 1.463 de persoane care au fost rugate să completeze un jurnal detaliat al alimentelor şi băuturilor pentru o săptămână întreagă.
Aproximativ 36% dintre persoanele care au participat la studiu au băut cafea dimineaţa (au băut în principal cafea înainte de prânz), 16% dintre persoane au băut cafea pe tot parcursul zilei (dimineaţa, după-amiaza şi seara) şi 48% nu au băut cafea.
Comparativ cu persoanele care nu beau cafea, băutorii de cafea de dimineaţă au avut cu 16% mai puţine şanse de a muri din orice cauză şi cu 31% mai puţine şanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Totodată, nu a existat nicio reducere a riscului pentru cei care beau cafea toată ziua, comparativ cu cei care nu beau cafea.
Băutorii de cafea de dimineaţă au beneficiat de reducerea riscurilor, indiferent dacă au fost băutori moderaţi (două până la trei ceşti) sau mari băutori (mai mult de trei ceşti). Băutorii uşori de cafea de dimineaţă (o ceaşcă sau mai puţin) au beneficiat de o scădere mai mică a riscului.
„Constatările noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci şi momentul din zi când bei cafea. De obicei, în ghidurile noastre dietetice nu oferim sfaturi cu privire la momentul de consum, dar poate că ar trebui să ne gândim la acest lucru în viitor”, a precizat a declarat Dr. Qi.
„Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineaţa reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. O posibilă explicaţie este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene şi nivelurile de hormoni precum melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamaţia şi tensiunea arterială”, a mai specificat aceasta.
Specialiștii susțin că în momentul consumului de cafea după-amiaza sau seara ritmul circadian se perturbă.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol