15 septembrie 2024, 3:07

George Rotaru, șeful Aeroclubului României: ”De la mine a luat și sora mea microbul și acum este pilot pe Boeing”

Mai țineți minte vremurile alea, în care priveam cerul și cântam ”Avion, cu motor/ia-mă și pe mine-n zbor”? Ei, și apoi anii în care deplasarea dintr-un punct la altul pe harta lumii a devenit o bagatelă, căci se putea călători, în fine, liber? Ne-a dat ea, pandemia, viețile peste cap, dar nu suficient pentru a șterge fascinația față de zbor pe care o are fiecare dintre noi.

Și, până la următorul zbor cu avionul, cu sau fără ”pașaport COVID-19”, ne putem bucura de o poveste (sau mai multe) de viață. A unui om virusat. Nu de noul coronavirus, ci de pasiunea pentru zbor.

Pasionat din copilărie

George Rotaru iubește avioanele încă din copilărie, când le vedea pe cer din curtea casei bunicilor. Este Director General al Aeroclubului României, instructor de zbor pe avion și planor, pilot de acrobație și unul dintre „creierele” mitingului aviatic pe care îl vedeți de câțiva ani pe Aeroportul Băneasa – BIAS (Bucharest International Airshow).

E virusat, și-o recunoaște, ba chiar se bucură că nu doar el, ci că de la el s-a ”infectat” și sora sa, care este acum pilot de Boeing!

Lucian Mîndruță l-a invitat pe George Rotaru la o șuetă, la Digi 24. Emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată în colaborare cu site-ul editiadedimineata.ro, ni-l aduce duminică, de la 10:30, pe George Rotaru, pentru a vorbi despre pasiune. Căci despre ea e vorba, după cum mărturisește jurnalistului: pasiunea l-a adus aici și i-a adus performanța, pasiunea a determinat-o și pe sora sa să opteze pentru aviație. În ciuda faptului că familia a considerat că ”este periculos”. Bine, e drept, și despre ”botezul” cu scaieți, care-i așteaptă pe aspiranții la pilotaj, și despre cum sunt pregătiți piloții și parașutiștii sau chiar despre interesele dezvoltatorilor imobiliari în privința terenurilor de zbor.

Șoimii cu lumea la picioare

Looping-uri, acrobație, adrenalină, lumea la picioare, la propriu. Cam asta definește universul lui George Rotaru. ”Zborul înseamnă modul meu de a fi. Fără zbor nu știu ce aș putea să fac pentru că sunt dependent de el, mai ales de acrobație. Cea mai mare realizare o constituie formația Șoimii României (Hawks of Romania). Una dintre puținele echipe din lume de acest gen. Este fantastic să ai lângă tine alte 3-4 aeronave, alături de care te răsucești în aer”, spunea, acum 5 ani, într-un interviu pentru Revista Cariere, și nimic nu s-a schimbat între timp.

”E frumos, dar și mult mai complicat decât alte sporturi. Zborul în formație, de exemplu, presupune o coordonare perfectă între piloți. În 2015 echipa mea a ocupat locul doi la Campionatul European de Acrobație și în 2018 locul trei mondial”, îi explică acum lui Lucian Mîndruță, la ”Ediția de dimineață”.

Omagiul din aprilie

În a doua parte a lunii aprilie, într-o sâmbătă, o formație de cinci avioane de acrobație a clubului Hawks of Romania a survolat Capitala, trecând pe deasupra mai multor spitale.

Hawks Of Romania, formația de acrobație din cadrul Aeroclubului României, a zburat peste mai multe spitale din București – Insitutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” și Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”, implicate în lupta cu COVID-19, în semn de recunoștință pentru personalul medical și pentru toți cei din prima linie.

Pe traseu, formația a putut fi văzută și din Piața Victoriei, Piața Unirii, Bulevardul Ștefan cel Mare, Bulevardul Unirii sau Piața Constituției. Capul formației, atunci, a fost George Rotaru.

Aeroclubul României a împlinit 100 de ani

Aeroclubul României a împlinit în noiembrie 100 de ani. A fost fondat în 1920, la iniţiativa printului G. V. Bibescu şi astăzi reunește 15 aerocluburi teritoriale răspândite în toată ţara, cu peste 160 de avioane si planoare apte de zbor.

Anual, circa 2.000 de tineri sunt antrenaţi la cursuri de zbor şi selectaţi pentru competiţii naţionale şi internaţionale.

Anul acesta, aeroclubul a continuat şcoala respectând regulile din pandemie. Cursurile teoretice pentru tinerii piloţi şi paraşutişti s-au făcut online, iar orele de zbor cu reguli stricte.
Dar mai bine să ascultăm dialogul dintre Lucian Mîndruță și invitatul său, George Rotaru, căci sunt multe de aflat:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol