6 septembrie 2023, 18:37

Germania: Activiști de mediu, acuzați că au constituit o organizație criminală

În Germania, Poliția și Procuratura au întreprins un raid de amploare împotriva activiștilor pentru climă din așa-numita grupare ”Ultima generație”. 200 de agenți au percheziționat 15 apartamente și spații comerciale din șapte landuri federale. Activiștii respectivi sunt acuzați că au constituit o organizație criminală.

Cercetările vizează șapte persoane cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre activiștii de mediu sunt suspectați că au încercat să saboteze conducta de petrol Trieste – Ingolstadt, în aprilie 2022.

Procurorii germani afirmă că investigațiile și perchezițiile sunt determinate de numeroasele plângeri depuse împotriva așa-numitei grupări ”Ultima generație”. Gruparea se face aproape zilnic remarcată prin acțiuni inedite. Membrii ei se lipesc la propriu de șosele, paralizând traficul, dar și de opere de artă în muzee.

Recent, în capitala Berlin, o femeie, victima unui accident rutier, a murit pentru că nu ar fi primit la timp îngrijirea echipajelor de salvare blocate în trafic din cauza protestului grupării.

Activiștii cer, între altele, reducerea semnificativă a vitezei de deplasare pe autostrăzi ori renunțarea imediată la combustibilii fosili.

Mulți șoferi exasperați îi lovesc pe protestatari și îi smulg cu brutalitate de pe șosea.

Tribunalul regional din Potsdam a confirmat, recent, suspiciunea că grupul ar putea fi o organizație criminală.

Potrivit Poliției și Procuraturii, principala acuzație adusă activiștilor, în contextul perchezițiilor de astăzi, este organizarea unei campanii de donații în vederea finanțării de noi infracțiuni pentru gruparea ”Ultima generație”.

Din primele informații rezultă că suma de aproximativ 1.000.000 și jumătate de euro strânsă de activiști a fost utilizată, în mare măsură, pentru comiterea de infracțiuni, spun anchetatorii.

Sursa banilor face, de asemenea, obiectul investigației.

ONU a evidențiat importanța activiștilor pentru schimbările climatice și dreptul lor de a organiza demonstrații în urma acțiunii împotriva grupării Ultima generație, scrie Clean Energy Wire (CLEW).

„Activiștii pentru climă – conduși de vocea morală a tinerilor – au continuat să-și urmărească obiectivele chiar și în cele mai sumbre zile. Ei trebuie să fie protejați și avem nevoie de ei acum mai mult ca niciodată”, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, Stephane Dujarric, într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El a adăugat că protestatarii au jucat un rol esențial în „momentele cruciale în împingerea guvernelor și a liderilor de afaceri să facă mult mai mult și că obiectivele climatice globale ar fi deja inaccesibile fără ele. Cu toate acestea, el a mai remarcat că, în ciuda dreptului fundamental la demonstrații pașnice, guvernele au în mod natural responsabilitatea de a aplica legile și de a asigura securitatea.

Sursa foto: Paul Zinken/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol