19 aprilie 2024, 5:19

Germania prezintă o strategie de pionierat în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

Guvernul federal german a adoptat ieri pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice, marcând un moment important în combaterea crizei climatice globale.  

Ambasadorul Germaniei la București, dr. Peer Gebauer: „Prin această strategie amplă în domeniul politicii externe privind schimbările climatice, Germania se poziționează în fruntea eforturilor internaționale și contribuie la protejarea prosperității și dezvoltării durabile. Politica climatică implică și politică de securitate, politică de securitate alimentară, politică energetică, economică și geopolitică. Obiectivul acestei strategii este de a promova aceste domenii într-un mod interconectat. Și sperăm să avem cât mai mulți susținători! Protejarea mediului poate avea succes doar ca un efort comun. Din acest motiv, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat, în contextul participării la Conferința Internațională privind Schimbările Climatice COP28, că va fi nevoie de o triplare a energiilor regenerabile și de o dublare a eficienței energetice până în 2030, dacă vrem să menținem ca țintă pragul de 1,5 grade. Încă de la debutul COP28 din Dubai, Germania a făcut posibilă înființarea importantului Fond pentru daune și pierderi climatice, prin promisiunea unei contribuții de 100 de milioane de dolari. Astfel rămânem solidari față de cei afectați cel mai mult de schimbările climatice.“

 Guvernul german intenționează să preia un rol de pionierat în șase domenii esențiale ale politicii climatice:

  1. Reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și accelerarea tranziției energetice la nivel global.
  2. Construirea unei economii competitive, durabile și prietenoase cu mediul.
  3. Conservarea resurselor vitale și protejarea sănătății, inclusiv sprijinirea celor mai afectați de schimbările climatice.
  4. Protejarea, restaurarea și utilizarea durabilă a ecosistemelor.
  5. Consolidarea rezilienței, păcii și securității.
  6. Aducerea fluxurilor financiare internaționale în acord cu un traseu compatibil cu pragul de 1,5 grade.

 Strategia de politică externă privind schimbările climatice a guvernului federal reprezintă un element central al Strategiei Naționale de Securitate și centralizează eforturile interministeriale pentru combaterea crizei climatice. Bazată pe fundamente științifice și condiții geopolitice, strategia conturează principii și abordări pentru politica externă privind schimbările climatice. Ea accentuează și colaborarea cu țări și grupuri sociale importante și este ferm ancorată în cooperarea europeană și multilaterală.

 Informații suplimentare despre strategia de politică externă privind schimbările climatice pot fi găsite la: https://www.auswaertiges-amt.de/en

Fotografie anexată: Copyright @picture alliance/ photothek/ Dominik Butzman


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol