5 septembrie 2023, 9:19

GEST RAR. Suporterii echipei de fotbal Beșiktaș au cerut demisia guvernului Turciei

Suporterii echipei de fotbal Beșiktaș au lansat duminică seară, la Istanbul, un apel rar la demisia guvernului, alăturându-se celor ai clubului Fenerbahce, la aproape trei săptămâni după cutremurul devastator din sud-estul Turciei, transmite AFP.

Aceștia acuză autoritățile de corupție, după ce au fost eliberate autorizații de construcții pentru clădiri care au căzut la cutremur.
„Guvern, demisie!”, au scandat mii de suporteri ai echipei Beșiktaș pe stadionul Inonu în timpul meciului de ligă cu Antalyaspor.

În minutul 5, mii de jucării de pluș au fost aruncate de fani pe teren. Toți jucătorii s-au oprit.

Gestul vine ca un omagiu adus copiilor care și-au pierdut viața în cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria la începutul lunii februarie, când și-au pierdut viața în jur de 50.000 de oameni.

La această partidă, toate tricourile jucătorilor vor fi scoase la licitație, iar banii obținuți vor fi donați pentru ajutarea supaviețuitorilor cutremurelor, potrivit publicației Fotomac.

Meciul Beșiktaș – Antalyaspor a fost amânat de două ori. Inițial, el era programat pe 13 noiembrie, dar după atacurile cu bombă, care au ucis 6 oameni în Istanbul, partida a fost reprogramată pentru 14 februarie. Numai că nici la acea dată nu s-a putut juca, din cauza cutremurelor care au avut loc în noaptea dintre 5 și 6 februarie.

Printre victime, s-a aflat și fotbalistul Christian Atsu, dar și alți sportivi.

În ajun, suporterii echipei Fenerbahce au scandat „Minciuni, înşelătorii, au trecut 20 de ani, demisia!” în timpul unui meci împotriva lui Konyaspor.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, guvernul turc a fost puternic criticat de opoziţie şi mass-media independente pentru lipsa de reacţie în primele zile în zonele devastate. Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative programate pentru 14 mai, popularitatea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, deja afectată de criza economică, este afectată.

Încercând să reducă la tăcere criticile, guvernul a blocat temporar accesul la Twitter pe 8 februarie, iar Consiliul Superior al Radiodifuziunii din Turcia (RTUK) a sancţionat trei posturi de televiziune pentru criticarea guvernului.

„Cutremurul nu distruge doar locuinţele, ci şi imperiul fricii. Chiar dacă sunt interzise Twitter sau canalele TV (…), vocile găsesc o nişă şi se ridică. Aşa cum a fost cazul în tribunele Fenerbahce”, a estimat sâmbătă, pe Twitter, jurnalistul Mustafa Hos.

Suporterii echipei Beșiktaș sunt cunoscuţi ca fiind mai degrabă apropiaţi de opoziţie.

Apelurile publice la demisia autorităţilor sunt rare în Turcia după consolidarea puterii de către preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat împotriva sa în 2016.

„În timp ce ţara noastră luptă împotriva celui mai mare dezastru al secolului, a striga sloganuri de demisie în timpul meciului Fenerbahce-Konyaspor este iresponsabil şi lipsit de sens”, a reacţionat pe Twitter Devlet Bahceli, liderul partidului Acţiunea Naţionalistă, partener de coaliţie al partidului AKP al preşedintelui Erdogan. Bahceli a cerut chiar cluburilor de fotbal să ia „măsuri urgente şi necesare” pentru a se asigura că meciurile se joacă fără suporteri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol