1 martie 2024, 15:16

Ghețarii Elveției se topesc în ritm accelerat (VIDEO)

Ghețarii Elveției se topesc în ritm accelerat. De vină e mai ales evoluția vremii din ultima perioadă: ninsorile slabe din iarnă și o vara excesiv de fierbinte.

O bună dovadă a schimbărilor climatice se poate observa în Elveția: ghețarii din Alpi se topesc. În ultimii doi ani s-au transformat în apă 10% din ghețurile până acum veșnice. Topirea echivalează cu un fenomen similar, dar petrecut între 1960 și 1990. Observațiile au fost făcute cu ajutorul serviciului elvețian GLAMOS.

Mathias Huss, profesor universitar, explică: “Acest an a fost foarte problematic pentru gheţari deoarece a nins foarte puţin în iarnă, a fost aproape un record în minus iar vara a fost fierbinte. Combinaţia acestor doi factori este cel mai rău lucru pentru gheţari. Şi, desigur, sunt schimbările climatice aşa cum le-am văzut în ultimii doi ani.”

Jumătate dinztre ghețarii din Alpi sunt în Elveția, unde temperatura crește de două ori mai mult decât media globală.

Vârful topirilor s-a înregistrat în august iar scăderea masivă a gheții la cea mai înalta altitudine a fost la 5289 de metri, mai sus decât vârful Mont Blanc. În unele locuri sistemul de monitorizare GLAMOS a ieșit din funcțiune deoarece nu mai erau ghețari.

Sursa TVR2


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol