3 mai 2024, 3:29

Ghidul alegătorului. Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale din 2020

Alegerile locale de anul acesta au loc la 27 septembrie, când se votează primarii, consiliile locale, consiliile judeţene și președinții consiliilor județene.

Alegerile sunt organizate într-un singur tur.

Pentru a afla care este secția de votare, accesați site-ul https://registrulelectoral.ro/ şi introduceți datele personale.

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

Autorităţile au instituit măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, dar şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşirea din acesta.

Distanţare

În situaţia în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum un metru între persoane. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu vârsta de peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.

Distanţarea de minimum un metru poate fi asigurată şi prin marcarea acesteia între persoanele ce aşteaptă în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare. Este recomandabil ca şi în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare alegătorii să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, precizează autorităţile.

La intrarea în sediul secţiei va fi organizat un filtru, asigurat de personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecţie sanitară şi flacon cu dezinfectant, iar alegătorii vor fi supuşi unui triaj observaţional şi vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru noncontact.

Dacă nu sunt evidenţiate temperatura de peste 37,3 grade C şi/ sau simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie), alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum un metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor. În cazul în care un alegător nu dispune de masca de protecţie, acestuia i se va pune la dispoziţie una, pe care o va purta pe tot parcursul prezenţei în interiorul sediului secţiei de votare şi în localul de vot.

Cine are dreptul de a alege?

Au dreptul de a alege:

  • cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor;
  • cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Unde votez?

Alegătorii pot vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Cei care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.

Cu ce documente pot vota?

Potrivit Legii 115/ 2015, prin act de identitate se înțelege:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic
  • pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu
  • pașaportul de serviciu electronic
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Care este programul de votare?

Votarea se desfășoară duminică, 27 septembrie, între orele 7,00 – 21,00. La ora 21:00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot, prezintă roaep.ro.

Cum se votează

Cetăţenii care se vor prezenta la vot duminică trebuie să aplice ştampila cu menţiunea ”Votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care îşi exprimă opţiunea.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.

În Bucureşti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.

Alegătorul trebuie să fie atent în momentul în care aplică ştampila pe buletinul de vot, pentru că există riscul ca votul său să fie declarat nul.

sursa foto: avocatoo.ro

Bolnavii de coronavirus vor putea cere urna mobilă la alegerile locale.

Urna specială poate fi solicitată și de persoanele aflate în izolare sau carantină sau de pacienții diagnosticați cu COVID-19 care sunt spitalizați.

Primarul

Mandatul primarului este de 4 ani. Primarul este un adevărat agent al colectivității în care a fost ales, reprezentând totodată unitatea administrativ – teritorială (orașul, comuna) în raport cu alte autorități publice precum și în justiție.

sursa foto: avocatoo.ro

Consiliul Local

Conform art. 121 din Constituția României, ” […] consiliul local are inițiativă și hotărăște, în Condiţiile legii, în toate problemele de interes local […]”.

Președintele Consiliului Județean

– întocmește anual proiectul bugetului județean

– răspunde în fața alegătorilor de buna funcționare a administrației publice județene

– coordonează realizarea serviciilor publice şi de utilitate publică de interes județean

– numeşte sau revocă conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes județean

– emite avize, acorduri şi autorizații

– este vicepreședintele Comitetului pentru Situații de Urgență Județean.

Atribuții ale Consiliului Județean

  • asigură organizarea și funcționarea serviciilor publice de interes județean
  • asigură dezvoltarea economico-socială a județului
  • aprobă bugetul pentru investiții, inițiază proiecte, strategii și programe de dezvoltare pentru județ și stabilește taxele și impozitele la nivel județean, scrie avocatoo.ro.

Viceprimarii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, conform Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, notează agerpres.ro.

Gata campania electorală

Autoritatea Electorală Permanentă aminteşte că sâmbătă, la ora 7,00, se încheie campania electorală pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie.

AEP menţionează, într-un comunicat transmis vineri, că a elaborat şi publicat, în sprijinul competitorilor electorali, Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020, aprobat prin Hotărârea AEP nr. 4/2020.

 

sursa foto: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol