2 mai 2024, 1:10

Gimnaștii de aur ai României. Andreea Răducan și Marius Urzică, la ceas aniversar

Andreea Răducan și Marius Urzică, doi campioni care au reușit să ducă peste hotare determinarea și pasiunea sportivilor români, devenind etaloane ale gimnasticii internaționale. Astăzi, la ceas aniversar ne readucem aminte de cele mai mari reușite ale unor gimnaști care au devenit etaloane ale perfecțiunii. 

Andreea Răducan, ”Fata de Aur”

Despre reușitele Andreei s-au scris și s-au spus multe. Campioană de talie mondială, autoare, jurnalistă și comentatoare sportivă și cel mai important: mamă. A fost medaliată cu  aur pe echipe și argint la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, multiplu medaliată cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică.

Precursoare ale unor nume grele în gimnastica românească, Andreea Răducan a fost motivată de reușitele campioanelor  Lavinia Miloșovici și Gina Gogean să aducă din nou aurul pentru România. 

După mulți ani de muncă și rezultatele au început să apară. A câștigat fiecare competiție locală și regională la care a participat, ajungând să fie selecționată în lotul național de la Deva.

Gimnasta și-a făcut debutul pe plan internațional în 1998, la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasându-se pe locul 4 la individual compus. Anul următor a participat și la Campionatele Mondiale în Tianjin, China, unde a câștigat finala la sol, unde a reușit să se apropie destul de mult de podium, ocupând locul 5 la individual compus.

Sursă Foto: Click

Reușita de la Sydney

Andreea Răducan a făcut parte din echipa de gimnastică a României, la Olimpiada de la Sydney, acolo unde a câștigat medalia de aur pe echipe. Românca s-a mai calificat și în finalele individuale de sol și sărituri, la fel ca și în finala de individual compus, alături de gimnastele Simona Amânar și Maria Olaru.

În ciuda unor nereguli descoperite de una dintre participante – capra pentru sărituri fusese poziționată cu câțiva centimetri mai jos, fapt ce a făcut ca mai multe sportive să se accidenteze grav – Andreea a avut un parcurs excepțional. Chiar dacă ar fi putut să refacă săritura, gimnasta a refuzat și a continuat cu performanțele impecabile la bârnă și sol, care au poziționat-o pe primul loc al clasamentului, urmată de colegele sale Simona Amânar și Maria Olaru.

Cu toate acestea, După terminarea concursului Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanță interzisă. Se pare că vina nu i-ar fi aparținut sportivei, ci a medicului lotului care i-ar fi prescris gimnastei Nurofen, un medicament pentru febră și răceală care ar fi conținut acea substanță.

Vestea a șocat întreaga comisie a României, care s-au luptat să o apere pe Andreea Răducan. În ciuda tuturor eforturilor echipei române de gimnastică și ale Federației Române de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală.

Astfel, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea a putut păstra medaliile de la concursul pe echipe și pe cea de la sărituri (aur și argint).

Imediat după anunțarea deciziei de descalificare a Andreei Răducan atât Simona Amânar, cât și Maria Olaru au vrut să refuze medaliile în semn de protest pentru nedreptatea adusă colegei sale, însă, în final s-au decis să accepte noul clasament pentru reușita întregii delegații românești. Însă, Simona Amânar a meționat în nenumărate rânduri că medalia de aur: „Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea, și îi aparține Andreei”.

În prezent, Andreea Răducan este președintele Federației Române de Gimnastică, funcție pe care a obținut-o în anul 2017. 

Urmăriți mai jos întreaga prestație a Andreei Răducan. 

Marius Urzică, regele calului cu mânere

Marius Urzică este considerat a fi unul dintre cei mai buni gimnaști la cal cu mânere din generația sa. Sportiv de o valoare incontestabilă, Urzică a reușit să obțină pe tot parcursul carierei sale numeroase succese interne și internaționale.

A debutat pentru prima oară în anul 1991, la Istanbul, acolo unde a reușit să obțină și primul său titlu de campion balcanic la cal cu mânere, aparatul său favorit, amintește EuropaFM.ro.

Doi ani mai târziu se face remarcat și la Campionatele Europene de juniori de la Geneva, tot la cal cu mânere, iar de aici reușește să obțină titlu după titlu devenind unul dintre cei mai de temut concurenți din cadrul competițiilor europene.

În anul 1996, participă pentru prima dată la Olimpiada de la Atena, acolo unde obține argintul la cal cu mânere.

A luat parte și la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, acolo unde a putut să își îndeplinească visul de a deveni campion mondial la cal cu mânere. Acesta a fost primul titlu de campion olimpic la gimnastică, obținut în întreaga istorie a sportului românesc. 

Pe lângă multe alte competiții internaționale, Marius Urzică a mai participat și la Olimpiada de la Atena din 2004, unde a câștigat medalia de argint la cal cu mânere și bronz cu echipa.

Pentru toate premiile și performanțele obținute, Marius Urzică a obținut titlul de maestru emerit al sportului la la 10 octombrie 2000 i s-a conferit Ordinul naţional ”Pentru Merit”, în grad de comandor, iar la 23 iulie 2008, Ordinul şi Medalia ”Meritul Sportiv” clasa I, mai amintește EuropaFM.ro.

În prezent, Marius Urzică este antrenorul lotului național de gimnastică masculină. 

Sursă Foto: gsp.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol