25 aprilie 2024, 2:56

Google Maps a arătat invadarea Ucrainei în timp real, prin informațiile despre trafic

Era ora 3:15 în Belgorod, Rusia – mult prea devreme pentru un blocaj de trafic, s-a gândit Jeffrey Lewis, care urmărea aglomerația de trafic pe Google Maps. Acest profesor specializat în controlul armelor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, California, monitoriza Google Maps împreună cu o echipă de cercetare formată din studenți pe care îi îndrumă, ca parte a unui proiect de analiză a imaginilor luate din spațiu. El și echipa sa și-au dat seama ce se întâmplă: o unitate blindată rusă se îndrepta spre granița cu Ucraina.

Combinând informațiile de trafic de pe Google Maps cu o imagine radar care arăta trupe, Lewis și echipa sa și-au dat seama că o invazie era în curs cu câteva ore înainte ca știrea să devină publică. Rusia și-a anunțat oficial atacul asupra Ucrainei joi dimineață.

Descoperirile lui Lewis ajută la demonstrarea modului în care tehnologia – și în special Google Maps – face ca oamenii chiar și de departe să poată vedea în timp real ce se întâmplă, până la nivelul străzii.

Google Maps și alte aplicații de hărți urmăresc locațiile telefoanelor mobile în timp real, de obicei pentru a indica un blocaj de trafic sau un accident de mașină. Dar, de-a lungul anilor, companiile au construit și alte capabilități, inclusiv alerte de urgență și pentru dezastre naturale, pentru a ajuta utilizatorii să evite pericolele.

Datele de trafic de pe Google Maps joi seara, la câteva ore după invazia inițială a Ucrainei, au arătat că există drumuri închise în apropiere de Harkov. Au arătat traficul blocat pe drumurile închise din capitala Kiev, precum și informații despre orarul trenurilor sau serviciul blocat la stațiile de metrou din oraș.

În Monterey, Lewis și echipa sa au văzut o imagine radar de la compania Capella Space de observare a Pământului, care părea să arate o unitate de vehicule rusești înarmate aliniate lângă Belgorod. Echipa a început să caute datele de trafic pe Google Maps și a fost surprinsă să vadă un blocaj de trafic atât de mult înainte de ora de vârf. Acest lucru le-a spus cercetătorilor că civilii din mașinile lor erau probabil opriți la blocaje rutiere, în timp ce vehiculele militare treceau.


Citește și:
Google Maps dezvăluie un lagăr de concentrare în Coreea de Nord


În vremuri de pace – stații de metrou; în timpul războiului – adăposturi antiaeriene

În acea zi de joi, ambasada Indiei în Ucraina i-a avertizat pe cetățenii săi să caute pe Google Maps adăposturi antiaeriene, dacă aud sirenele. Nimeni n-a știut însă la ce se referă ambasada, dar probabil că a fost vorba despre stațiile de metrou din Kiev, care pot funcționa și ca buncăre.

Cu piatră colorată și candelabre, rețeaua de 52 de stații de metrou din Kiev este adesea considerată unul dintre cele mai impresionante sisteme subterane din Europa. Deschis în anii 1960, sistemul de metrou din Kiev găzduiește un sortiment de relicve istorice care datează din epoca sovietică.

Zoloti Vorota – una dintre cele mai mari stații din rețeaua subterană a orașului – se mândrește cu 80 de mozaicuri uimitoare răspândite pe o serie de platforme, holuri și pasaje. Fiecare lucrare de artă descrie o scenă din istorie.

Aceste locuri turistice, cândva populare, devin adăposturi improvizate împotriva bombelor, în timp ce ucrainenii încearcă să se protejeze de ploaia de rachete asupra orașului.

Foto: Dr. Jeffrey Lewis (Twitter)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol