17 iunie 2024, 19:38

GRECIA: Mai multe plaje ar putea fi înghițite de mare până în 2050

În Grecia este tras un semnal de alarmă în condițiile în care, în urma încălzirii globale, mai multe plaje de vis ar putea fi înghițite de mare până în 2050.

Un recent studiu publicat în revista „Conservation Biology” a modelat riscul dispariției ecosistemelor umede din Mediterană și, firește, din Grecia, care sunt amenințate de creșterea nivelului apelor ca urmare a crizei climatice și a creșterii temperaturii, riscând să dispară în proporție de peste 33%.

Pentru păsările de apă, cum ar fi flamingo roz, avocetelor – un fel de păsări cu cioc întors – sau speciei /…/ rasa pestriță, amenințarea este directă, cu precădere în timpul iernii sau a sezonului de împerechere și cuibărit, deoarece aceste păsări nu au ecosisteme alternative pentru a trăi.

În Grecia problema este la fel de reală și oamenii de știință avertizează că până în 2050 cel puțin una din coastele nisipoase ale Greciei se va scufunda în apele mediteraneene, relatează corespondenta Radio România Actualități la Atena.

Pierdere de 40% până la 50% din plajele cu nisip până la sfârșitul secolului

Potrivit unor declarații făcute pentru Agenția Ateniană de Știri de șeful serviciului și centrului de cercetări din Ispra, Italia, pentru Grecia, prognoza prevede o pierdere de 40% până la 50% din plajele cu nisip până la sfârșitul secolului nostru și 10% până la 13% până în 2050.

Eroziunea cea mai mare a plajelor cu nisip se prevede în Golful Kalloni din insula Lesbos, în sudul insulei Limnos, în Pyrgos din Peloponez, în Attica, în Golful Thermaic din vestul Traciei, dar și în numeroase plaje sudice din complexul insular Ciclade.

Dincolo de importanța ecologică care oferă protecție coastelor împotriva furtunilor și a ciclonilor, de valoarea lor și de lucrurile imateriale pe care le atrag după sine, cum ar fi îmbogățirea spirituală și valoarea estetică a acestor zone, ele au și o importanță economică, deoarece atrag turiști în perioada lui de vacanță, aducând beneficii întregului lanț valoric din turism.

Ecosistemele sunt fundamentul tuturor economiilor şi societăţii și formează infrastructura critică pe care se bazează prosperitatea și existența noastră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol