5 septembrie 2023, 12:23

Grecii de rând abia dacă-și permit un concediu în propria țară

În ciuda căldurii și a incendiilor, Grecia este încă una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa. Dar grecii înșiși abia își permit o vacanță în propria lor țară, se arată în newsletter-ul European Focus.

„Am ales să petrec o vacanță în orașul meu, luând câteva zile libere de la serviciu în august”, spune Katerina, un freelancer care locuiește și lucrează în Atena. Potrivit Institutului Grec al Bunurilor de Consum cu Amănuntul, unul din doi greci nu va avea vacanță în această vară, în timp ce patru din zece care intenționează să meargă își vor reduce cheltuielile cu peste 50%.

Aceștia decid să rămână în casele de vară ale prietenilor sau familiei (26%) și, potrivit Asociației de Afaceri și Retail din Grecia, economisesc bani pe bunuri și servicii esențiale.

45% dintre consumatorii greci preferă să economisească bani gătind în timpul vacanțelor și doar 16% cumpără suveniruri sau alte produse precum haine sau bijuterii.

„Să mergi pe o insulă grecească este un vis îndepărtat”, spune Marita Meleti, un angajat privat. În destinații populare precum Mykonos, Santorini, Sifnos, Paros și Milos prețurile încep de la 120 de euro pentru o cameră dublă. Costurile unui bilet de feribot către destinațiile de pe insulă pot depăși adesea costul de cazare.

Canalul grec MEGA TV relatează că o familie de patru persoane care călătorește pe insula Paros în iulie trebuie să cheltuiască aproximativ 400 de euro pentru bilete de clasa economică. Cu mașina, suma va depăși 600 de euro.

Cea mai ieftină cazare va costa în jur de 900 de euro pentru șase nopți. Adăugați la asta costurile pentru mâncare, divertisment și intrare pe plaje, iar suma totală va ajunge la 3.000 de euro.

Cu un salariu mediu de 1.176 de euro pe lună în Grecia, aceasta înseamnă o povară semnificativă pentru bugetul familiei. Anul acesta, cifrele pentru turismul intern sunt la același nivel ca în 2022.

După aproape doi ani de pandemie și restricții de sănătate, grecii aveau mare nevoie de vacanță, dar trei greci din patru au spus că își vor reduce vacanțele din cauza constrângerilor financiare. Unul din patru în 2022 a spus că nu va merge deloc în vacanță.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol