13 decembrie 2023, 11:25

Greta Thunberg susține că Sindromul Asperger de care suferă o ajută în lupta pentru climă

Greta Thunberg a dezvăluit modul în care diagnosticarea sa cu sindromul Asperger i-a influenţat abordarea faţă de criza climatică, informează DPA. Activista pentru climă în vârstă de 19 ani a devenit faimoasă la vârsta de 15 ani când a început să îşi petreacă zilele de vineri în faţa sediului guvernului suedez, cerând acţiuni mai serioase pentru combaterea schimbărilor climatice, scrie Agerpres.

Vorbind pentru Elle UK despre activismul ei şi despre impactul pe care diagnosticul de sindrom Asperger l-a avut asupra activităţii sale, Thunberg a declarat: „(Sindromul Asperger) m-a ajutat să văd dincolo de o mulţime de prostii, pentru că ei spun ‘O, da, nu suntem în concordanţă cu Acordul de la Paris până acum, dar cel puţin facem paşi mărunţi în direcţia bună’. Unii oameni ar putea înţelege asta ca pe un ‘încercăm’, dar eu o văd ca pe un ‘suntem atât de departe de ceea ce ar trebui să facem pentru a obţine chiar şi cele mai mici rezultate”, a explicat ea.

În vară, Thunberg a urcat pe scena Pyramid Stage a Festivalului Glastonbury din Anglia pentru a susţine un discurs de impact despre schimbările climatice, în care a cerut societăţii să îşi asume „responsabilitatea istorică de a îndrepta lucrurile” în ceea ce priveşte criza climatică globală.

Într-o postare pe Instagram după eveniment, co-organizatoarea festivalului Emily Eavis a declarat că a fost o „onoare” ca Thunberg să vorbească în cadrul festivalului, descriind discursul activistei drept „inspirator, puternic şi important”.

La sfârşitul acestei luni, în cadrul Festivalului de Literatură de la Londra, Thunberg îşi va lansa noua carte, „The Climate Book”, o colecţie cu peste o sută de contribuţii din partea unor personalităţi precum economista Kate Raworth, scriitoarea şi activista Naomi Klein şi scriitoarea Margaret Atwood.

Conform Spitalului Regina Maria, Sindromul Asperger face parte din tulburarea de spectru autist (TSA), un grup de tulburări mintale care afectează dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare. Spre deosebire de mulți copii cu TSA, copiii cu sindrom Asperger nu au o întârziere în dezvoltarea limbajului și adesea au abilități lingvistice bine dezvoltate și inteligența normală sau peste medie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol