14 iunie 2024, 1:41

Greva continuă. Eurowings contraatacă și anunță măsuri dure

Sute de zboruri anulate, peste 25.000 de pasageri, afectați. Greva piloților de la Eurowings continuă. Compania germană nu este dispusă să negocieze în astfel de condiții.

Pentru a-i forța pe piloți să reia zborurile, conducerea Eurowings a anunțat că fi obligată să treacă la disponibilizări, iar angajările vor fi sistate pe termen nedeterminat.

Este obligația companiei să se pregătească pentru pierderi de milioane de euro și pentru a asigura existența și operabilitatea companiei și în viitor, se arată într-un comunicat intern al conducerii către angajați.

Inițiativele de dezvoltare și extindere a companiei au fost sistate imediat pentru a acoperi daunele masive provocate de grevă, scrie Der Spiegel.

Mai exact, Eurowings renunță să își mai mărească flota în 2023 la 81 de avioane, noul obiectiv fiind de doar 76. Cele 200 de posturi noi planificate pentru anul viitor au fost anulate, iar toate încercările interne de a avansa la rangul de căpitan au fost blocate.

Mai mult, toți cei care sunt în acest moment în perioada de practică sau training la Eurowings vor primi doar oferte pe termen limitat.

Fiecare al doilea zbor Eurowings este anulat.

„Strategia de escaladare a organizației piloților Cockpit ne răpește siguranța necesară pentru noi investiții în filiala germană“, a argumentat directorul economic al Eurowings, Kai Duve.

El a subliniat că va fi afectată doar Eurowings Germania, nu și Eurowings Europe și Eurowings Discover. În cadrul unei conferențe de presă, Duve anunțase luni că s-a ajuns la limitele financiare al companiei și nu poate oferi salarii mai mari piloților.

„Cu fiecare zi care trece, suntem și mai aproape să nu mai putem oferi nici ceea ce au garantat astăzi. Fiecare zi de grevă ne costă zeci de milioane de euro“, a mai spus Duve.

Șefii companiei au ales să trimită un ultimatum sindicatului piloților și i-au amenințat că în cazul în care nu reiau activitatea și nu se întorc la masa negocierilor, nici măcar ultima ofertă nu mai va mai fi de actualitate. Ultimatumul a expirat ieri seara, fără vreo reacție din partea sindicatului. În consecință, compania va miza pe restructurarea planurilor de dezvoltare.

„Planurile de dezvoltare ale companiei nu au fost niciodată parte a negocierilor noastre. Este o retorică a escaladării neconformă cu realitatea. Declarațiile dure ne fac să fim și mai uniți decât până acum“, a comentat reprezentatul sindicatului Cockpit (VC), Matthias Baier.

„Noi nu am ales soluția grevei doar de dragul de a intra în grevă. Este vorba despre contracte corecte și condiții de muncă demne“, a adăugat acesta.

Eurowings dă asigurari că jumătate din zboruri vor avea loc conform planului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol