28 noiembrie 2022, 17:07

Groenlanda își pierde gheața mai repede decât ne așteptam

Groenlanda își pierde gheața mai repede decât ne așteptam. Nivelul global al apelor mărilor și oceanelor va crește cu cel puțin 27 de centimetri.

Un studiu publicat în revista Nature demonstrează – pentru prima dată – că stratul de gheață al Groenlandei se află în prezent într-un asemenea dezechilibru cu clima arctică dominantă, încât nu își mai poate păstra forma actuală.

A început să se retragă ireversibil cu cel puțin 59.000 de kilometri pătrați (22.780 de mile pătrate), o zonă considerabil mai mare decât Danemarca, statul sub al cărui protectorat se află Groenlanda.

Chiar dacă toate emisiile de gaze cu efect de seră care duc la încălzirea globală ar înceta astăzi, constatăm că pierderea gheții din Groenlanda la temperaturile actuale va ridica nivelul global al mărilor cu cel puțin 27,4 centimetri.

Această valoare este mult peste prognoza modelelor actuale și prezintă o estimare extrem de conservatoare. Dacă fiecare an ar fi ca 2012, an în care Groenlanda a trecut printr-un val de căldură, acest impact ireversibil al creșterii nivelului apei s-ar tripla.

Este un avertisment teribil, având în vedere că acestea sunt condiții climatice pe care le-am văzut deja, nu vreun viitor scenariu ipotetic.

Să spunem că mizele societale sunt mari și că riscul este, din păcate, unul natural, ar fi un eufemism.

Consecințele inundațiilor catastrofale din zonele de coastă, pe măsură ce nivelul apei crește, sunt încă de neimaginat pentru majoritatea miliardelor de oameni care trăiesc în zonele joase de coastă ale planetei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol