5 mai 2024, 9:16

Grupul Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin și misteriosul ei conducător, Dmitri Utkin

Alături de trupele regulate ruse și batalioanele din Cecenia (care personal mie îmi par niște mineri înarmați), în Ucraina mai acționează și Grupul Wagner. Este cel care face, de obicei, lucrurile murdare în acțiunile overseas ale lui Vladimir Putin. Misiunea de această dată este, așa cum spune The Timessă îl asasineze pe președintele ucrainean Zelenski.

Ce este Grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina (anexarea Crimeei), Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Cum a fost creat Grupul

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”, scrie HotNews.

La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol.

În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Plata nu este prea grozavă

Botezul Grupului  Wagner a avut loc în 2014, în regiunea Luhansk din Ucraina, unde a participat la lupte împotriva separatiștilor proruși.

La începutul lui 2016, Wagner avea 1.000 de angajați,  care ulterior au crescut la 5.000 până în august 2017, și 6.000 până în decembrie 2017.

Compania își pregătește personalul la o unitate rusă a Ministerului Apărării din Molkino, lângă satul Molkin, Krasnodar Krai.

Barăcile bazei militare nu sunt legate de ministerul Rusiei în documentele judecătorești, prin simplul fapt că acolo sunt descrise ca o tabără de vacanță pentru copii.

Salariile contractanților militari privați de la Wagner , care sunt de obicei militari ruși obișnuiți pensionați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, este estimată a fi între 80.000 și 250.000 de ruble rusești pe lună (între 700 și 2.200 de dolari la cursul actual al rublei). O sursă a declarat că plata a fost de până la 300.000 (2.600 USD).

Recruții. Antrenament. Reguli

Când noii recruți ajung în tabăra de antrenament, nu mai au voie să folosească serviciile de rețele sociale și alte resurse de pe Internet. Angajații companiei nu au voie să posteze fotografii, texte, înregistrări audio și video sau orice alte informații pe Internet care au fost obținute în timpul formării lor.

De asemenea, nu au voie să spună nimănui locația lor, indiferent dacă se află în Rusia sau în altă țară. Telefoanele mobile, tabletele și alte mijloace de comunicare sunt depozitate. Pașapoartele și alte documente sunt predate și, în schimb, angajații companiei primesc o etichetă fără nume cu un număr personal. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ofițerilor militari ruși li se atribuie rolul de instructori de exerciții pentru recruți.

Se crede că Wagner avea la un moment dat și o subunitate sârbă, care a fost, cel puțin până în aprilie 2016, sub comanda lui Davor Savičić, un sârb bosniac, membru al Gărzii Voluntari sârbi (mai bine cunoscut și sub numele de Tigrii lui Arkan).

La începutul lunii octombrie 2017, SBU a declarat că finanțarea lui Wagner în 2017 a fost majorată cu 185 de milioane de ruble (3,1 milioane de dolari) și că aproximativ patruzeci de cetățeni ucraineni lucrau pentru Wagner, restul de 95% din personal fiind cetățeni ruși. În componența trupelor Wagner mai puteai întâlni armeni, kazahi și moldoveni.

Misteriosul Dmitri Valerievici Utkin

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

De ce tocmai „Wagner”? Pentru că era muzicianul preferat al idolului său, Adolf Hitler.

Apropo de discursurile lui Putin, privitoare la “nazismul” celor aflați la putere în Ucraina. Utkin s-a declarat neonazist și nu îi este rușine, dovadă a tatuajelor de pe piept.

Dmitri Utkin, 51 de ani, este fost locotenent colonel din armata Rusiei, decorat cândva de Putin. Născut în orașul siberian Asbest, Utkin este un veteran al primului și celui  de-al doilea război cecen.

Până în 2008 sau 2013, Utkin a fost locotenent-colonel și comandant de brigadă al Forțelor Speciale din Direcția Principală a Statului Major General al unității Forțelor Armate Ruse (detașamentul 700 Independent Spetsnaz al Brigăzii 2 Independente) al Serviciului Principal de Informații din Rusia.

După ce a părăsit armata, a început să lucreze în 2013 pentru Moran Security Group, o companie privată fondată de veterani militari ruși, implicată în misiuni de securitate și antrenament în întreaga lume și specializată în securitate împotriva pirateriei.

Fotografie la Kremlin

În decembrie 2016, Utkin a fost fotografiat împreună cu președintele rus Vladimir Putin la o recepție de la Kremlin oferită în onoarea celor cărora li s-a acordat Ordinul Curajului și titlul de Erou al Federației Ruse (pentru a marca Ziua Eroilor Patriei), alături de Aleksandr Kuznețov , Andrei Bogatov  și Andrei Troșev. Kuznețov (indicativ de apel „Ratibor„) se spunea că ar fi comandantul primei companii de recunoaștere și asalt a lui Wagner, Bogatov a fost comandantul celei de-a patra companii de recunoaștere și asalt, iar Troșev a servit ca „director executiv” al companiei.

În prezent, el este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI, care citează The Moscow Times.

Cine finanțează Wagner

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Evgheni Prigojin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI. Evgheni Prigojin mai este cunoscut și sub denumirea de “Bucătarul lui Putin”.

Evgheni Prigojin este, de fapt, un fost puşcăriaş pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri sub regimul lui Vladimir Putin. Legenda spune că el s-a făcut remarcat după ce l-a servit la masă pe Vladimir Putin.

Evgheni Prigojin are 59 de ani și este acuzat de FBI că a conspirat la fraudarea unui scrutin în Statele Unite cu ajutorul uneia dintre firmele sale, respectiv Agenţia de Cercetare a Internetului, cunoscută publicului drept ”fabrica de troli” din  Sankt Petersburg.

Descrierea grupului

Canalul BBC în Rusia a cerut unui fost combatant al Wagner să descrie grupul. „Este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre”, a spus el.

În ceea ce priveşte combatanţii, el a spus că sunt „profesionişti ai războiului”, oameni care caută de lucru sau romantici care vor să-şi servească ţara. Un fel de legiunea străină.

Sancțiuni internaționale

În decembrie 2021, UE a impus sancțiuni împotriva Grupului Wagner și a opt persoane și trei entități legate de acesta, pentru săvârșirea de „abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv tortură și execuții și crime extrajudiciare, sumare sau arbitrare, sau în activități destabilizatoare în unele dintre țările în care operează, inclusiv Libia, Siria, Ucraina (Donbas) și Republica Centrafricană”.

Codul Wagner

La sfârșitul anului 2019, a fost dezvăluit așa-numitul cod de onoare Wagner care enumeră zece porunci pe care mercenarii Wagner trebuie să le urmeze. Acestea includ, printre altele, să protejeze interesele Rusiei mereu și pretutindeni, să prețuiască onoarea unui soldat rus, să lupte nu pentru bani, ci de la principiul câștigului mereu și peste tot.

Adică acolo unde e nevoie și apasă pe trăgaci.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol