23 iulie 2024, 23:53

Gumă de mestecat care reduce SARS-CoV-2 din salivă

Cercetătorii americani se pregătesc să lanseze primele teste pe om, după ce au realizat o gumă de mestecat experimentală care poate „capta” particulele de SARS-CoV-2 din salivă, fapt care poate duce la reducerea răspândirii noilor variante de coronavirus.

Guma de mestecat conţine copii ale proteinei ACE2, care se găseşte pe suprafaţa celulelor şi de care coronavirusul se foloseşte pentru a intra în celulă, unde se multiplică, scrie Reuters.

În testele de eprubetă, în care s-a folosit saliva unor persoane infectate cu variantele Delta sau Omicron, s-a observat că virusul se ataşează „receptorilor” ACE2 din guma de mestecat, iar încărcătura virală scade până la un nivel nedetectabil, relevă primele concluzii ale cercetătorilor în biomateriale de la Şcoala de Medicină Dentară de la Universitatea din Pennsylvania.

În cadrul testelor clinice, pacienţii cu COVID-19 vor mesteca fiecare câte patru tablete de gumă de mestecat ACE2 pe zi, timp de patru zile. „Capcana virală” din gumă va fi proteina ACE2, prezentă în celulele de salată verde crescută în laborator.

O a doua gumă de mestecat experimentală, făcută cu pulbere de fasole în loc de salată verde, captează nu numai coronavirusuri, ci şi virusurile gripei, precum şi alte virusuri, cum sunt virusul HPV (papiloma virus) şi virusul HSV (herpes virus). ”Pentru că transmisia nazală este neglijabilă în comparaţie cu transmisia orală, mestecatul gumei ACE2 şi înghiţirea proteinei ACE2 ar putea diminua infecţia, ar proteja pacienţii cu COVID-19 şi ar preveni transmisia”, a declarat conducătorul cercetărilor, medicul Henry Daniell.

Cercetările de laborator relevă, printre altele, faptul că simptomele de COVID-19 prelungit includ şi pierderea părului şi disfuncţii sexuale, rezultate relevate şi de cercetările efectuate de specialişti din Marea Britanie, care au asociat COVID-19 pe termen lung cu simptome de pierdere a părului şi scădere a libidoului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol