24 aprilie 2024, 16:53

Guvernul a aprobat plata cheltuielilor de cazare a refugiaţilor ucraineni pentru ianuarie, februarie şi martie

Guvernul a aprobat plata cheltuielilor de cazare pentru refugiaţii din Ucraina aferente primelor trei luni ale anului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

„În cel mai scurt timp urmează a fi efectuate plăţile pentru cheltuielile de cazare aferente persoanelor care au găzduit refugiaţi din Ucraina în primele trei luni ale anului, lunile pentru care deja au fost centralizate situaţiile pentru aceste cheltuieli. Desigur, le mulţumim tuturor celor care au ales ca, alături de instituţiile publice, să îşi ofere sprijinul pentru refugiaţii ucraineni. (…) Aşadar, aşa cum vă spuneam, în baza deciziei luate astăzi de Guvern, din bugetul de stat urmează a fi făcute aceste plăţi pentru lunile ianuarie, februarie, martie anul curent, în condiţiile în care toate cheltuielile pentru anul trecut au fost deja suportate de statul român, urmând ca aceste sume să fie acoperite, să fie completate prin fondurile de la Uniunea Europeană, care urmează să ajungă în vara acestui an, cel mai probabil în luna iunie”, a declarat Cărbunaru într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni va continua

„De asemenea, începând cu luna mai, aşa cum deja cunoaşteţi, în baza noului cadru generat de ordonanţa de urgenţă a Guvernului şi apoi de hotărârea de guvern prin care erau detaliate toate aceste norme şi proceduri pe care le-am prezentat, de altminteri, în detaliu, zilele trecute, va fi continuat sprijinul pe care România îl acordă refugiaţilor ucraineni, integrându-se, practic, în acel plan de măsuri pe termen mediu şi lung pe care Guvernul României, printre primele la nivel european, a înţeles să-l anunţe şi să-l susţină pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina”, a afirmat Cărbunaru.

Potrivit datelor centralizate până în prezent, a precizat acesta, cheltuielile cu cazarea refugiaţilor ucraineni aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie se ridică la 506 milioane de lei.

Statul schimbă regulile pentru ajutorarea refugiaților ucraineni

De la întâi mai, ucrainenii care s-au stabilit în România, chiar şi temporar, nu vor mai primi bani pentru cazare și masă, ca acum. Guvernul a schimbat modul în care îi ajută financiar pe refugiaţi. Vor primi o sumă fixă pe lună, dar cu anumite condiții: trebuie fie să lucreze în România, fie să aibă un copil care merge la școală în țara noastră. Problema este că pentru un refugiat e destul de greu să găsească un loc de muncă.

Ucrainenii stabiliți în România primeau până în prezent 50 de lei pe zi pentru cazare şi 20 de lei pentru hrană. De la întâi mai însă, vor primi o sumă lunară fixă, acordată dacă vor îndeplini anumite condiții. Decizia fost luată, pentru ca pe lângă un sprijin financiar, ucrainenii să fie încurajaţi să se angajeze și să îşi înscrie copiii la şcoală, relatează stiri.tvr.ro.

Cei mai mulţi ucraineni lucrează ca muncitori necalificaţi, din cauza barierei lingvistice şi şi-au găsit locuri de muncă în Horeca. Sunt şi refugiaţi care lucrează în marketing sau IT.

Aproximativ 3,8 milioane de ucraineni au intrat în România din februarie anul trecut, iar peste 110.000 au rămas aici. Datele arată puţin peste 5 mii au carte de muncă.

Precizări despre ajutorul care va fi acordat în continuare

„Există resurse necesare pe de o parte pentru a acoperi lucrurile care s-au acumulat în ultimele luni și necesită decontări și Guvernul va asigura resurse și pentru noul act normativ care va intra în vigoare din 1 mai. Ministerele de resort se ocupă în acest moment, mă gândesc la MAI și Ministerul de Finanțe – pentru a găsi resursele necesare pentru a acoperi sumele datorate pentru primele 4 luni ale acestui an.”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acesta mai spune că sumele nu sunt derizorii: „Acestea sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, cel puțin dacă ne raportăm la cheltuielile similare efectuate până acum dar dacă doriți o evidență exactă cu siguranță atât MAI cât și Ministerul de Finanțe vă pot oferi aceste date”, a mai declarat purtătorul de cuvant al Guvernului, potrivit Mediafax.

Cuantumul sumei forfetare se va acorda în mod diferențiat

Astfel, pentru primele patru luni consecutive, suma va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană. Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.

Pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecției temporare. Pentru următoarele 3 luni solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României și să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar în una din modalități: – în calitate de antepreșcolari, preșcolari sau elevi în calitate de audienți sau să frecventeze activități educaționale din oferta altor instituții/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecției temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul țării în parteneriat cu MFTES, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.

Începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023 solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă și să aibă înscriși copiii minori potrivit modalităților descrise mai sus.

Solicitanții trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicația informatică dacă persoana este beneficiar de protecție temporară și îndeplinește condițiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă și înscrierea copiilor în unități de învățământ și ulterior îi repartizează în locațiile stabilite prin hotărârile comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Unitățile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară solicitarea de decontare.

Refugiații ucraineni care doresc să intre în România cu animale de companie trebuie să facă din nou dovada vaccinării acestora

Refugiații ucraineni care doresc să intre în țara noastră cu animale de companie trebuie să facă din nou, de luni, dovada vaccinării acestora.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, România renunță, în acord cu celelalte state vecine Ucrainei, la excepția instituită în anul 2022 și cere din nou prezentarea certificatului de vaccinare antirabică a animalelor de companie venite din Ucraina.

Pentru a veni în sprijinul celor care plecau din calea războiului însoțiți de câini sau de pisici, țara noastră a permis anul trecut intrarea acestora pe teritoriul național în condiții excepționale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol