19 aprilie 2024, 8:24

Guvernul care nu vrea să fie învestit vs. Parlamentul care nu vrea sa voteze. Cât de departe au ajuns alegerile anticipate

Curtea Constituțională a decis că există un conflict de natură constituțională între Președintele Klaus Iohannis și Parlament, din cauza de desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Pronunțarea CCR a fost făcută prin intermediul unui comunicat de presă și îl obligă pe Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat pentru funcția de prim-ministru: „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, se arată în comunicat, potrivit Digi24. 

Astfel, președintele Klaus Iohannis trebuie să facă ”o nouă desemnare” a candidatului pentru funcția de premier.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.”, potrivit stirileprotv.ro.

Parlamentul vs. învestirea noului Guvern

Partidele care se află acum în opoziție au format un front comun împotriva învestirii Guvernului Ludovic Orban II. În decursul zilei de astăzi, mai multe formațiuni politice au anunțat faptul că nu vor participa la votul din plenul reunit al celor două camere, care urma să ofere vot de încredere noului Guvern.

Astfel, ședința plenară de astăzi a fost amânată din lipsa cvorumului, în sală aflându-se doar 188 de parlamentari. Din sală au lipsit cu desăvârșire parlamentari reprezentanți ai partidelor PSD, Pro România și ALDE, care anunțaseră că nu vor fi prezenți pentru vot. Toate aceste evenimente au fost încununate și de decizia CCR care a declarat neconstituțională numirea lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Front comun împotriva alegerilor anticipate

Unul dintre motivele care au dus la rezultatul de astăzi face trimitere la neînțelegerile dintre principalele partide parlamentare, cu privire la dorința majorității PNL de a organiza alegeri anticipate. Împotriva acestei decizii s-au proclamat cei de la PSD, ALDE și Pro România, care în final au decis boicotarea votului de învestire a noului Guvern.

În acest context, posibilitatea organizării alegerilor anticipate este departe de a fi realizabilă, iar partidele aflate în opoziție vor avea mai mult răgaz pentru a-și pregăti argumentele și campaniile pentru alegerile locale, a căror dată se apropie cu pași repezi.

Sursă Foto: stirimondene.fanatik.ro/


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol