24 august 2023, 9:31

Guvernul german aprobă reforma pentru obținerea cetățeniei. Trebuie să fi locuit 5 ani în țară, pentru a o obține

Guvernul Germaniei a aprobat o reformă legală care facilitează obținerea cetățeniei germane pentru imigranții care sunt bine integrați în țară și, în același timp, urmărește să crească venirea în țară a lucrătorilor străini calificați.

Legea nu numai că reduce cerințele pentru a deveni cetățean german, dar permite și naționalități multiple. Cu toate acestea, naturalizarea va continua să fie supusă cerințelor de integrare economică și democratică, relatează agenția de presă DPA.

În prezent, conform cifrelor Ministerului de Interne, aproximativ 14 la sută dintre locuitorii Germaniei nu au pașaport german, puțin peste douăsprezece milioane. Aceasta include aproximativ 5,3 milioane care au locuit în Germania de cel puțin zece ani.

Prin această reformă, imigranții vor putea dobândi cetățenia după cinci ani de rezidență în Germania. Până acum, au fost nevoiți să locuiască la țară opt ani pentru a putea dobândi cetățenia.

Dacă se descurcă bine la școală sau la serviciu, vorbesc fluent limba sau au lucrat voluntar, naturalizarea ar trebui să fie posibilă după doar trei ani.

Guvernul a aprobat inițiativa legislativă, dar ea trebuie votată de către Parlament, unde coaliția are majoritate. Cel mai devreme, noile reguli ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Copiii născuți în Germania vor primi automat cetățenia, dacă au cel puțin un părinte care a locuit în țară timp de cinci ani, iar dubla cetățenie va fi permisă. Inițiativa nu include persoanele care depind de ajutoarele statului pentru traiul de zi cu zi și cele condamnate pentru infracțiuni din motive rasiste sau antisemite.

Cine vrea să devină cetățean trebuie, în același timp, să se angajeze să respecte valorile unei societăți libere. Prin urmare, sunt excluse în mod expres persoanele care au comis infracțiuni din motive antisemite sau rasiste.

O condiție prealabilă este și posibilitatea de a câștiga existența fără a primi beneficii sociale.

De asemenea, pe viitor, oricine își dorește un pașaport german nu va trebui neapărat să renunțe la cel vechi. Așa-numita naționalitate multiplă va fi permisă dacă se dovedește integrarea și cunoașterea limbii germane.

“Economia noastră are nevoie urgentă de forță de muncă calificată și de o lege modernă a imigrației, care să includă obținerea cetățeniei fără atât de multe restricții”, a declarat ministrul german al Afacerilor Interne, Nancy Faeser. Institutul Economic German estimează că Germania a pierdut anul trecut aproximativ 600 de mii de lucrători calificați, iar decalajul este posibil să crească, pe măsură ce populația țării îmbătrânește.

Faeser a susținut că mulți străini au sentimentul de apartenență la Germania, dar în același timp se simt legați de țara lor de origine. „În viitor, nu vor mai fi forțați să renunțe la o parte din identitatea lor”.

Regulile pentru persoanele care au venit în Germania ca lucrători până în anii 1970 sau ca lucrători contractuali în RDG până în 1990 vor fi, de asemenea, simplificate.

Ei au primit puține oferte de integrare în trecut, a susținut Faeser. Din acest motiv, guvernul german vrea să renunțe la testele scrise de limba germană și la testul de naturalizare. Trebuie doar să demonstreze că pot comunica în limba germană în viața de zi cu zi fără probleme semnificative.

Anul trecut, aproximativ 168.500 de persoane au solicitat cetățenia germană și, prin urmare, potrivit Ministerului de Interne, doar 3,1% dintre străinii care locuiesc aici de cel puțin zece ani.

Opoziţia conservatoare CDU/CSU a considerat reforma o mare greşeală. „Legea trimite semnale greșite într-un moment în care problemele de integrare în țara noastră sunt în creștere și imigrația ilegală scapă complet de sub control”, a spus deputatul creștin-democrat Alexander Throm.

Alexander Dobrindt, șeful grupului parlamentar CSU, a criticat: „Cine reduce din cerințele pentru obținerea unui pașaport german în vremuri de vârfuri de imigrație tot mai mari, provoacă o polarizare suplimentară în societate”.

Andrea Lindholz, vicepreședintele grupului parlamentar conservator, a avertizat că pașaportul dublu va crește influența politică a statelor străine în Germania.

În urma deciziei Cabinetului cancelarului Olaf Scholz, proiectul de lege va fi transmis Bundestagului, Camera Inferioară a Parlamentului, fără acordul căreia nu poate intra în vigoare.

Sursa foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol