17 noiembrie 2023, 9:17

„Habar nu am cum să pilotez!”. A aterizat un avion Cessna, deși nu urcase în viața lui la manșă

Un pasager fără experiență de zbor a aterizat un avion pe un aeroport din Florida, după ce pilotul a rămas în incapacitate de zbor.

Pilotul de pe monomotorul Cessna 208 „a devenit incoerent”, relatează cei de la controlul zborurilor, care și-au dat seama repede că există o problemă. L-au chemat imediat în ajutor pe Robert Morgan, controlor de trafic aerian care era și instructor de zbor certificat și l-au rugat să îi ajute.

Robert Morgan se afla într-o pauză când a primit apelul de ajutor de la colegii săi Să îi dăm cuvântul…

„Mă grăbesc acolo și intru, vad că încăperea e plină… cineva spune: ‘Hei, acest pilot este în incapacitate de zbor’. Pasagerii pilotează avionul. Ei nu au nicio experiență de zbor”, povestește Morgan pentru „New Day” la CNN.

„Am spus: ‘Oh, Doamne'”.

Morgan a aflat că pasagerul aflat în contact cu turnul de control nu a pilotat niciodată un avion – dar a fost în preajma aviației și a văzut alți piloți zburând.

„A fost foarte calm”, a spus Morgan. „El a spus: ‘Nu știu să zbor’. Nu știu cum să opresc chestia asta dacă ajung pe pistă'”.

Morgan nu mai pilotase nici el, niciodată,  acest model de Cessna. El a scos o imagine cu dispunerea panoului de instrumente, a printat-o, și a început să îl ghideze pas cu pas pe noul său elev.

Aterizarea

„Încearcă să ții aripile la nivel și vezi dacă poți începe să cobori ușor. Împinge înainte de comenzi și coboară cu viteză foarte mică”, se poate auzi controlorul de trafic aerian spunându-i pilotului începător în înregistrarea audio a LiveATC.

„Încearcă să urmărești coasta, fie spre nord, fie spre sud. Încercăm să vă localizăm”.

Morgan a luat decizia cheie de a ghida aeronava spre cel mai mare aeroport din zonă, ajutându-l pe pasagerul devenit pilot să își poziționeze aeronava la 8 mile de Palm Beach International.

Împreună, au reușit să facă avionul Cessna să aterizeze pe pistă, un lucru care necesită aproximativ 20 de ore pentru a fi învățat în cadrul unei instruiri de zbor obișnuite.

În opinia lui Morgan aterizarea a fost una notată cu 10 din 10 puncte. Adică perfectă.

„Am simțit că o să plâng atunci, pentru că aveam atât de multă adrenalină acumulată”, a spus Morgan. „Am fost foarte fericit că a ieșit bine și că nimeni nu a fost rănit”.

Robert Morgan, stânga, âmpreună cu Darren Harrison, dreapta, pilotul-erou.

Moment emoționant

Ceilalți piloți care ascultau ân eter instructajul au fost uimiți, indică alte înregistrări audio surprinse de LiveATC.net.

„Tocmai ați fost martor la o aterizare făcută de pasageri”, poate fi auzit operatorul de turn spunându-i unui pilot al American Airlines care aștepta să decoleze spre Charlotte, Carolina de Nord. „Ați spus că pasagerii au aterizat avionul?”, a întrebat pilotul American Airlines. „Oh, Doamne. Bună treabă”, a spus el.

După aterizarea avionului Cessna, Morgan s-a întâlnit cu noul său elev, care l-a îmbrățișat și i-a mulțumit.

„A fost un moment emoționant. A spus că voia doar să ajungă acasă la soția lui însărcinată”, a declarat Morgan. „În ochii mei, el a fost eroul”, a spus Morgan. „Eu îmi făceam doar treaba”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol