26 martie 2025, 20:33

Handmade de Hărțăgani – brand-ul care îmbină lumea rurală cu cea urbană

Satul Hărțăgani este un loc minunat din județul Hunedoara unde pare că timpul are altă cadență. Peisajul te introduce inevitabil într-o lume de basm datorită caselor vechi, cu o arhitectură tradițională și a frumuseților naturale. În această zonă pitorească, trăiește Silvia Sîrbu, o tânără cu inițiativă, ce promovează valorile satului românesc.

Știu că înainte ați locuit într-o zonă urbană. Ce v-a determinat să vă mutați în Hărțăgani și cum v-ați adaptat?

O plimbare făcută în zona Hunedoarei, ne-a schimbat întregul orizont de atunci înainte.

 

Silvia Sîrbu: Intrarea mea în viaţa acestor locuri s-a făcut treptat, a fost ca o naştere, aș putea spune ca cea de a doua naștere. Ca să fii cu adevarat în locurile astea îți trebuie, într-adevăr, o anumită stare sufletească, o anumită valenţă, un anumit tremur special, pe care începi să îl simţi numai după o anumită vreme; şi nu numai timpul se face responsabil de această trecere – schimbare, ci şi structura firii tale, trebuie să aibă acea dorinţă, deschidere, sensibilitate şi putere, toate ţesute în acelaşi ritm.

Ce impact a avut asupra comunității în care trăiți relocarea voastră la Hărțăgani?

Oamenii acestor locuri îşi iubesc cu adevărat pământul, animalele şi locul lor sub soare. Cu sosirea noastră în satul lor pare’se că au primit un soi de imbold, de trezire. Când văd cât de căutate şi dorite au ajuns locurile lor, pământurile lor, au ajuns şi ei să le valorifice şi să pună preţ mai mare pe ceea ce au.

Satul pare că a luat o nouă înfăţișare şi are acum o nouă atitudine faţă de locurile acestea binecuvântate. Cu siguranţă, Hărţăganiul a fost dintotdeauna aici, având aceeaşi culoare şi aceleaşi miresme, dar acum pus în context, în contextul sosirii unor tineri aici, după ce, câteva luni la rând, câteva ziare, publicaţii şi câteva televiziuni, au adus Hărţăganiul mai aproape de cei care nu îl cunoşteau, Hărţăganiul pare şi este un loc de vis. O destinaţie fascinantă atât pentru cei care vor să vadă locuri istorice, pline de mister şi farmec, cât şi pentru iubitorii de drumeţii, de offroad şi alpinişti.

Cum a luat naștere brand-ul “Handmade de Hărțăgani”?

Am creat acest Handmade de Hărţăgani pentru a putea pune lumina reflectoarelor pe acest mic sătuc din fascinanţii Munţi Metaliferi. Produsele pe care le facem aici nu fac altceva decât să reflecte dorinţa noastră după curat, sănătos şi ecologic, dorinţa noastră după frumos şi unic, şi vin să întâmpine atât nevoile noastre cât şi ale orăşeanului care vrea, oarecum, să mai aibă contact cu ruralul, cu ancestralul, şi o poate face prin susţinerea activă a comunităţilor noastre rurale, prin cumpărarea directă sau online a tuturor produselor noastre unice: de la obiecte de decor ( din lemn, din sfoară) până la mixed media art şi săpunuri naturale.

Săpunurile noastre sunt rezultatul a ceea ce natura ne pune la dispoziţie pentru a ne curăţa şi pentru a ne păstra o sănătate cât mai îndelungată. Folosind o reacţie simplă, chimică, de saponificare, cât se poate de naturală, dintre o bază şi un acid, am ajuns să producem câteva reţete de săpun cu adevărat extraordinare, cu nişte valori foarte bune în fişele calculatorului indicilor de saponificare.

Săpunul este unul unic, pentru că pune în contact două lumi total diferite: lumea de la oraş cu lumea satului. Oamenii îşi doresc să investească în ceva autentic, tradiţional, făcut în casă, dar trebuie să aibă şi motive serioase să o facă, iar acestea ar fi : calitatea excepţională a săpunurilor noastre la preţuri accesibile. De asemenea, gândul că pot susţine activ comunităţile rurale le oferă clienţilor noştri şi un fel de reuşită spirituală, știind că au fost părtaşi la zidirea şi întărirea unei comunităţi. Chiar dacă această iniţiativă pare una umilă acum, peste ani, totul va arăta altfel, vom reuşi să transformăm acest sătuc într-o destinaţie turistică atractivă.

Sunteți de părere că activitatea dumneavoastră reprezintă mai mult o pasiune sau un bussiness?

Activitatea mea are potenţialul unui business făcut cu pasiunea specifică tinerilor, dar şi cu maturitate, acea maturitate a oamenilor pâmântului.

Ce feedback ați primit până în acest moment?

Feedback-ul este unul extrem de bun, oamenii îşi doresc să susţină comunităţile rurale în care ne-am stabilit, tocmai pentru că înţeleg necesitatea acestui lucru, apreciază curajul unor tineri mutaţi la ţară, mai ales într-o perioadă când este cea mai mare nevoie de ei şi de ideile lor originale.

Considerați că ceea ce faceți în prezent reprezintă o sursă de inspirație pentru alți tineri?

Tinerii sunt o forţă, tinereţea este o forţă, iar a vorbi unui tânăr care nu este deprins cu înţelepciunea, este ca şi cum ai striga la porţile unei cetăţi mari.

Cu siguranţă suntem o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, nu numai pentru tineri, dar în special am fost contactaţi de către tineri care ne-au felicitat pentru iniţiativă, exprimându-şi, totodată, dorinţa arzândă de a ne copia modelul şi de a face o schimbare în vieţile lor. Fiecare la timpul său şi fiecare în ritmul său, este şi poate să fie o sursă de inspiraţie pentru ceilalţi.

Ce obstacole ați întâmpinat până acum?

Ca pretutindeni în lumea aceasta, am întâmpinat o grămadă de obstacole şi vom mai întâmpina, dar cele mai serioase obstacole, cele mai serioase lupte se dau cu tine însuţi. Dacă reuşeşti să realizezi că lupta cea mai mare și cea mai importantă se dă în interiorul tău, atunci  jumatate din obstacole sunt ca şi depăşite.

Timpul are aici, într-adevăr, altă curgere. Liniştea de aici, împreună cu scurgerea timpului, nu are cum să nu sape în tine gânduri. Aici meditaţia este la ordinea zilei, natura ţinându-ţi, parcă, ritmul, aproape că obligându-te să iei parte, înţelept, la această viaţă, să înţelegi mult mai mult decât se vede cu ochiul liber. Aici ţi se nasc, dacă nu ţi s-au născut până atunci, aici ţi se aprofundează, dacă au fost deja născute în tine, întrebările existenţialiste. Aici Tu eşti marea întrebare pusă Universului în fiecare zi.

Aici este peisajul în care ţi se sapă şi mai adânc nevoia după răspunsuri!

Sursa:Fane-Pop-Coţ

Viața petrecută aici, în dimensiunea asta a timpului, te învaţă mulțumirea, aceea stare în care mulţumeşti Cerului pentru fiecare bucată de pâine pusă în gură, pentru că acum începi să înţelegi valoarea muncii şi preţul sudorii, acum ştii să preţuieşti căldura, pentru că ai văzut ce poate aduce gerul şi ai văzut cât de greu se munceşte pentru a ajunge să te încălzeşti. Mulțumeşti pentru fiecare legumă pe care o mănânci , pentru că ai văzut că pâmântul trece prin diverse stadii, în care reuşeşte să te surprindă, în care timpul de învăţare este mereu şi continuu. Mulţumeşti vântului pentru fiecare frunză mişcată, pentru că a trecut o vară toridă prin văile munţilor şi ştii câtă nevoie ai avut de el.

Iar APA, oh cât ajungi să o preţuieşti, pentru că ai trecut prin zile lungi de secetă, în care tu şi plăntuţele tale aţi înţeles cât de preţioasă e.

Înţelegi PLOAIA, pentru că în acele luni de secetă, ai încercat toate mecanismele de colectare a ei.

Înţelegi ritmul fântânilor si al izvoarelor, pentru că acum înţelegi cât de greu se umple o fântănă cu apă. Acum înţelegi natura mecanismelor sobelor, după ce ai făcut şi desfăcut la ele, începi să înţelegi misterul lemnului, esenţele lor, pentru că ți-ai lucrat cu pasiune, casa. Înţelegi că fiecare meserie este importantă, şi nu este una mai prejos. Acum înţelegi valoarea sfaturilor şi cât de preţioase sunt, pentru că au fost momente când nu ai ascultat. Acum înţelegi importanţa tăcerii, pentru că, ştii şi tu bine, că au fost momente, când ai vorbit mult şi prost, dar acum te-ai deprins cu înţelepciunea de a asculta totul în tot.

Acum începi să înţelegi ritmul în care trebuie să dansezi cu natura şi nu împotriva ei. Înveţi să o protejezi ca pe cea mai mare avuţie a ta, pentru că începi să înţelegi că toate lucrează împreună spre binele oamenilor, acum înţelegi că toate au un rost, un scop. Acum începi să prinzi din strălucirea misterului ce ţi se dezvăluie pe zi ce trece, în tine!

Cele mai grele momente au fost atunci când am experimentat seceta, inundaţiile, vântul şi gerul puternic, oh şi puterea focului pe pielea noastră. Aceste momente au fost memorabile. Ca nişte linii mari de demarcaţie, ca nişte linii, dincolo de care, a început o altă etapă a vieţii.

Cum vedeți proiectul “Handmade de Hărțăgani” în următorii ani?

Dacă luptele cu noi înşine vor fi cucerite, proiectul va înflori şi celelalte obstacole vor fi depăsite mult mai uşor. Voi lăsa ideile să înflorească toate la timpul lor.

Proiectul Handmade de Hărţăgani este de viitor pentru că implică oameni şi iubirea lor pentru pământ, pentru hrană curată, aer curat, liniştea şi pacea care rezultă din toate acestea, totul într-un cadru de vis numit Hărțăganii Hunedoarei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol