25 septembrie 2021, 2:37

Harta incendiilor în timp real, realizată de NASA

Sute de hectare de pădure au ars în ultimele zile, în sudul Europei, iar pentru zilele următoare se anunță temperaturi de până 43 de grade, putându-se atinge izolat și pragul de 45 de grade Celsius, după cum a anunțat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat prin care avertiza românii care vor să se deplaseze în vacanță, în sudul continentului.

hartă a incendiilor din întreaga lume poate fi văzută online, în timp real, aceasta putând fi accesată de orice persoană. Imaginile furnizate cu ajutorul sateliților sunt integrate într-un proiect denumit de agenția spațială americană – FIRMS.

Prin managementul informațiilor și resurselor împotriva incendiilor, așa cum este el definit, se pot detecta și marca zonele incendiate din întreaga lume, prin intermediul imaginilor din satelit, facilitând astfel intervenția pompierilor.

Trei oameni decedați în incendiile din Turcia

Incendiile de pădure care au cuprins sudul Turciei au ucis joi trei persoane, a anunţat agenţia AFAD pentru situaţii de urgenţă şi ministrul Agriculturii, anunța Reuters, citat de News.ro. Zeci de sate, precum şi mai multe hoteluri au fost evacuate şi televiziunile au prezentat imagini cu clădiri arse şi oameni care fugeau peste câmpuri în timp ce pompierii şi elicopterele încercau să ţină sub control un incendiu în Manavgat, oraş aflat la o distanţă de 75 de kilometri est de staţiunea Antalya.

Autorităţile au spus că mai mult de 60 de incendii au izbucnit în 17 provincii de pe coastele turce cu ieşire la Marea Egee şi Marea Mediterană săptămâna aceasta, preşedinţia dând asigurări că cei responsabili pentru aceste „atacuri” vor fi traşi la răspundere.

Alerte de călătorie pentru Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat încă de marți cetăţenii români care se aflau sau intenționau să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august.

Conform acestuia, în intervalul 30 iulie – 3 august, temperaturile vor creşte constant, valorile maxime estimate fiind de 43 grade C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar şi pragul de 45 grade Celsius. Conform atenţionării MAE, în capitala Atena temperaturile se vor situa în acest interval între 41 şi 42 grade C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

În acelaşi timp, Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Grecia a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

* Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);

* Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia şi Viotia);

* Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);

* Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);

* Insula Creta.

Incendii forestiere în Bulgaria

Bulgaria este și ea afectată de incendii forestiere masive asociate unor temperaturi neobişnuit de ridicate, care au urcat până la 40 de grade Celsius, informează joi agenţia DPA. Aproximativ 60 de hectare de pădure au fost distruse într-un incendiu masiv care a izbucnit lângă Tvarditsa, în centrul Bulgariei. Pompierii au reuşit să controleze răspândirea flăcărilor, însă nu au putut să stingă acest incendiu, conform relatărilor media locale.

Militari şi voluntari s-au alăturat pompierilor în lupta cu flăcările, ajutaţi de un elicopter. Acest incendiu ar fi izbucnit de la o groapă de gunoi, notează DPA. Autorităţile au emis joi o avertizare cod portocaliu de caniculă, care vizează aproape toată Bulgaria. Temperaturile au depăşit valoarea de 40 de grade Celsius în oraşul Sandanski, situat în sud-vestul ţării, în apropiere de graniţa cu Grecia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.