30 noiembrie 2020, 9:28

HBO. Bani negri (pentru zile albe). Doi Dorei și jaful imperfect. VIDEO

La sfârșitul lui noiembrie HBO ne propune o nouă miniserie care ne face rrrrău de tot cu ochiul. Să vedem ce e cu ”Bani negri (pentru zile albe)”

În primul rând să vă spunem că producția se cheamă “Bani negri (pentru zile albe)”. Este marca HBO Europe, produs în România, și va avea premiera la 22 noiembrie pe HBO GO în toate teritoriile HBO din Europa. Și are 6 episoade.

Este scris și regizat de Daniel Sandu, fabulosul regizor nominalizat la Locarno. Cel care în 2018 “rupea” piața și critica de specialitate (să nu mai vorbim de Patriarhie) cu “Un pas în urma serafimilor”.

Filmul de debut al lui Daniel Sandu a fost nominalizat la 15 categorii la Premiile Gopo și a câștigat 8 dintre ele. Inclusiv cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor.

Din distribuție fac parte Alexandru Papadopol (Marfa și banii, Acasă la tata, Occident, Povestea unui pierde-vară), dar care până la urmă nu mai are nevoie de nicio prezentare și tânărul Cristian Bota (Un pas în urma serafimilor, Karmasutra, PoartaAlbă).

Bani negri (pentru zile albe). Poveste impecabilă

Să nu uităm nici POVESTEA. Savuroasă. Pentru că vorbim de doi Dorei – (pe unul îl cheamă chiar Doru) – care pun la cale un jaf. Cam fără voia lor.

Cele 6 episoade spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul. Pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dormice să participe la comiterea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Distribuție

Pentru Alexandru Papadopol, Bani negri (pentru zile albe) este prima producție HBO în care va juca, însă nu prima comedie dramă, având în portofoliu filme de succes precum Două lozuri, București Non-stop sau Love Building.

Cristian Bota a regizat scurtmetrajul Karmasutra și a avut un rol important în filmul Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu. Bani negri (pentru zile albe) este cea de-a doua colaborare a celor doi.

Cunoscuta actriță Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, Evelina. Din distribuție mai fac parte: Gavril Pătru, Valeriu Andriuță, Adriana Irimescu  Maruca Băiașu, Mălina Manovici, Iulia Dinu, Voica Oltean.

Filmul în care aproape nimeni nu e nevinovat

“În film explorăm efectele unui adevăr incomod, acela că aproape nimeni nu e nevinovat. Iar de multe ori când ni se întâmplă ceva rău suntem victime-complice la ce ni se întâmplă”, explică Daniel Sandu.

“Ne-am imaginat un oraș ca oricare altul, dar cu un univers kafkian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit. Este un oraș în care binele nu învinge. Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar care e de fapt o dramă și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemeni unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, telespectatorul e invitat să participe alături de personajele principale într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care de fapt e mai serioasă decât ne-am aștepta”.

Dar iată și trailerul filmului. Savurați-l


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.