2 iulie 2024, 8:52

Hepatita E ar putea fi transmisă pe cale sexuală

Noi rezultate publicate în PLOS Pathogens sugerează pentru prima dată că virusul hepatitei E ar putea fi transmis pe cale sexuală şi să se asocieze cu infertilitatea masculină.

Microscopia în fluorescenţă a arătat că cel puţin 20% dintre spermatozoizii colectaţi de la porcii infectaţi cu acest patogen sunt asociaţi cu virusul hepatitei E, fără a putea fi precizat dacă particulele virale sunt intra- şi/sau extracelulare. Virusul hepatitei E determină hepatită acută la oameni, în special în regiunile aflate în curs de dezvoltare, unde există dificultăţi legate de igienă.

Virusul hepatitei E a fost asociat cu numeroase cazuri de complicaţii fatale legate de sarcină.

Totodată, acest patogen infectează porcii, fiind endemic în Statele Unite la aceste animale. Virusul este distrus prin gătire, astfel că nu este transmis oamenilor prin consumul de produse alimentare din porc.

După inocularea virusului în porci, animale similare din punct de vedere al anatomiei reproductive cu oamenii, s-a constatat că patogenul a fost prezent în probe de sânge şi de scaun, indicând prezenţa infecţiei, deşi nu au fost decelate semne clinice de boală.

Surprinzător a fost faptul că virusul hepatitei E a fost detectat în spermă, iar aceste particule virale au fost capabile să infecteze culturi de hepatocite umane şi să se replice la acest nivel.

Totodată, prezenţa virusului hepatitei E în spermă s-a asociat cu semne de deteriorare calitativă a acestui fluid biologic, fără a putea fi demonstrată până în acest punct o conexiune cu tulburări de fertilitate.

Pe baza acestor rezultate, va fi investigat potenţialul virusului hepatitei E de a fi transmis pe cale sexuală, iniţial pe modele animale, dar şi impactul prezenței sale în spermă asupra fertilităţii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol