1 decembrie 2021, 7:56

Hitler se vinde bine la licitații în 2020. Cu cât s-au dat câteva manuscrise și la cine au ajuns

Mai multe manuscrise ale unor discursuri ale dictatorului nazist Adolf Hitler au fost vândute zilele trecute de casa de licitaţii germană Hermann Historica pentru circa 190.000 de euro, relatează euronews.com.

În ultimele zile, având în vedere licitația, președintele organizațiilor evreiești din Europa, rabinul Menachem Margolin, criticase dur Hermann Historica, cerând ca licitația să fie „boicotată”. Nimic din ceea ce i-a aparținut lui Hitler și epocii sale „nu trebuie să aibă valoare de piață”, a explicat rabinul.

Pe mâna cui au încăput manuscrisele

Directorul casei de licitații, Bernhard Pacher, a confirmat însă pentru agenția italiană de presă ANSA că îi cunoaște foarte bine pe cumpărători: „Pot garanta că nu au ajuns în mâinile unor neo-naziști”.

La licitaţie au fost scoase şapte manuscrise: „Patru au fost cumpărate de o persoană care va anunţa public achiziţia, după care, cel mai probabil le va dona unui muzeu care nu ar fi avut banii pentru a le cumpăra”. Este o persoană cunoscută, de naţionalitate engleză, însă Pacher a adăugat: „Prin contract, nu pot dezvălui nici numele, nici naționalitatea”.

„Per total, documentele au fost achiziționate pentru suma de 189.500 de euro, plus 25% pentru atribuire: prin urmare, cei 3 clienți vor trebui să plătească în total 228 de mii de euro”, a declarat acesta.

Cel mai solicitat manuscris

Printre manuscrisele cele mai solicitate se numără nouă pagini ale discursului rostit de dictator în faţa viitorilor oficiali ai Wehrmacht-ului la 18 ianuarie 1939, care a fost vândut pentru 34.000 de euro, discurs în care Furherul avertiza că vrea să „rezolve problema evreiască” și cerea naţiunii să se pregătească pentru război.

Alte şase discursuri şi manuscrise au fost adjudecate cu sume cuprinse între 12.500 şi 32.000 de euro.

Printre obiectele licitate se numără şi mai multe ediţii ale lucrării ”Mein Kampf”, atât din biblioteca personală, cât şi cu dedicaţii ale lui Hitler, sumele plătite pentru acestea fiind între 4.200 şi 11.000 de euro.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.