4 iulie 2024, 18:14

Hotărârea Curții Supreme a SUA pentru imunitate prezidențială, criticată de Joe Biden

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a emis o hotărâre ce plasează președinții americani deasupra legii. Practic, aceștia au imunitate și nu pot răspunde penal pentru actele lor oficiale. Decizia Curții a fost criticată de societatea civilă, dar și de actualul președinte american, Joe Biden, care a avertizat că decizia l-ar putea ajuta pe Donald Trump în cazul unui nou mandat.

Inițial, Curtea Supremă fusese sesizată de echipa de avocații a lui Donald Trump în încercarea de al feri de un proces cu privire la negarea rezultatelor alegerilor din 2020 și încurajarea protestelor ce au luat cu asalt Capitoliul. Judecătorii Curții au decis că fostul președinte american nu poate fi tras la răspundere pentru acte luate în mod oficiale, iar toate eforturile procurorilor de până acum trebuie reluate de la zero.

Hotătârea a fost luată cu șase voturi pentru și trei împotrivă – voturile pentru venind din partea juraților numiți de președinți republicani, inclusiv de Donald Trump. Dincolo, însă, de problemele legale ale lui Trump, decizia Curții Supreme oferă președinților americani o super-imunitate pentru deciziile luate oficial în timpul mandatului. Criticile experților și a societății civile se învârt în jurul ideii că această nouă imunitate le oferă președinților puterea unui rege – tragerea la răspundere pentru abuz de putere sau practici autoritate devine, de-acum înainte, foarte dificil de efectuat.

Relația dintre președinte și oamenii pe care îi servește s-a schimbat irevocabil. În toate cazurile de utilizare a puterii oficiale, președintele este acum un rege deasupra legii”, a scris unul dintre jurații care au votat împotriva hotărârii, conform The New York Times.

Autoritarismul și abuzul sunt principalele îngrijorări și ale actualuilui președinte, Joe Biden, care s-a arătat extrem de critic cu privire la decizia Curții Supreme și a spus că pe viitor limitele puterii prezidențiale depind de persoana care deține funcția.

Nu există regi în America. Fiecare dintre noi este egal în fața legii. Nimeni, nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar președintele Statelor Unite. Odată cu decizia de astăzi a Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, acest lucru s-a schimbat fundamental. Practic, nu există limite în ceea ce poate face președintele. Este un principiu fundamental nou și este un precedent periculos, deoarece puterea funcției nu va mai fi constrânsă de lege, inclusiv de Curtea Supremă a Statelor Unite”, a declarat Biden, citat de CNN.

Bineînțeles, Donald Trump a fost arătat cu degetul în contextul hotărârii și a pericolului pe care un nou mandat al acestuia l-ar presupune dacă nu va putea fi tras la răspundere pentru acțiunile sale.

Principiul separării puterilor în stat ar putea fi slăbit

Experții în dreptul constituțional din SUA sunt îngrijorați cu privire la noile puteri pe care președinții le-ar putea dobândi odată cu imunitate în fața urmăririlor penale. Business Insider a stat de vorbă cu câțiva dintre acești specialiști și a prezentat o serie de acțiuni pe care liderii de la Casa Alba le pot lua fără a mai risca consecințe legale.

Printre exemplele mai notabile oferite se numără trimiterea armatei pentru a opri protestele sau pentru a deporta migranți sau concedierea funcționarilor publici care nu sunt de acord cu deciziile președintelui, chiar dacă acestea sunt ilegale. În plus, agențiile federale precum Departamentul Educației sau Agenția pentru Protecția Mediului ar putea fi desființate dacă președintele vrea acest lucru, fără nici o explicație. Folosindu-se de imunitatea Curții, acesta poate numi orice abuz ca fiind act oficial și poate scăpa fără a fi urmărit penal.

Experții notează că fostul președinte american Richard Nixon și scandalul Watergate în care a fost implicat ar fi beneficiat de pe urma hotărârii de luni a Curții Supreme și nu ar fi fost anchetat pentru spionajul și sabotarea adversarilor săi politici. Separarea puterilor în stat este elementul esențial al oricărei democrații sănătoase, însă super-imunitatea prezidențială ar putea să pună în pericol acest principiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol