27 februarie 2024, 11:54

Hotelul Dunărea de lângă Gara de Nord ar putea deveni un Centru Cultural al Sectorului 1

Hotelul Dunărea de lângă Gara de Nord se află de zeci de ani de zile în paragină. Starea de degradare este atât de avansată, încât dintre cărămizile construcției au apărut ici-colo vegetație și chiar mici arbuști, ca urmare a semințelor purtate de vânt pretutindeni.

Hotelul se află în acest moment în proprietate privată (s-a încercat fără succes de mai multe ori vânzarea lui), și singura soluție este ca el să fie expropiat în vederea unor lucrări de utilitate publică.

Încă un pas

“Astăzi vă anunț că am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru acest obiectiv de investiții. Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din 1977. Clădirea are 70 de camere dispuse pe 7 etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați”, a scris Clotilde Armand pe pagina ei de Facebook.

„În condițiile în care fostele administrații locale au ignorat problemele Hotelului Dunărea, trebuie să acționăm rapid în acest caz. Clădirea este singura din zonă complet dezafectată, părăsită, constituie un pericol sanitar, fiind frecventată de persoane fără adăpost, dar și un real pericol public în cazul unui seism major. De altfel, un expert tehnic ne-a recomandat să luăm măsuri, în regim de urgență, de punere în siguranță a structurii de rezistență și a imobilului ca ansamblu. Din acest motiv am stabilit ca întreaga documentație să fie realizată în termen de 75 de zile.

Vrem să facem o reconversie funcțională a acestui imobil și să-l transformăm în Centrul Cultural al Sectorului 1. Vom amenaja un spațiu dedicat artiștilor și unde vom crea spații expoziționale. După cum știți, Hotelul Dunărea se află în acest moment în proprietate privată, dar noi vrem să-l tranformăm într-un obiectiv de utilitate publică și să-l redăm comunității locale. DALI-ul ne va da mai multe soluții tehnice de intervenție pentru această clădire, precum și indicatorii tehnico- economici aferenți viitorului obiectiv de utilitate publică.”

Abandonat după cutremur

Povestea hotelului Dunărea începe în perioada interbelică. A fost construit între 1935 și 1940. Are 7 etaje și 70 de camere. Timp de aproape 40 de ani, Hotelul Dunărea și-a îndeplint cu brio rolul său – așezarea la câteva zeci de metri de Gara de Nord l-au făcut o destinație interesantă pentru cei aflați în tranzit.

La parter s-a amenajat magazinul Sora, unde se comercializau haine și stofe.

Cutremurul din 1977 l-a avariat semnificativ, iar comuniștii nu au încercat consolidarea lui, ulterior clădirea a fost lăsată în paragină. Retrocedat unui om de afaceri israelian, hotelul  a fost de câteva ori scos la vânzaare (ultima oară sub 3 milioane de euro), însă fără succes.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol