4 martie 2024, 22:32

Hoția, cea mai veche meserie? 20.000 de monede din Evul Mediu, falsificate, găsite la Galați

20.000 de monede falsificate în Evul Mediu (imitații după monede suedeze și ale Ducatului de Brandenburg) au fost descoperite în judeţul Galaţi, în urma unor lucrări de racordare la apă și canalizare, în curtea bibliotecii locale.
Pe scurt, câțiva muncitori care săpau un șanț în municipiul Tecuci au dat peste un vas ceramic plin cu monede. Imediat au fost informate autoritățile în domeniu, iar zona a fost rezervată lucrărilor arheologice, relatează Radio România Actualități.
Primele cercetări ale specialiștilor au concluzionat că este vorba despre monede false, din alamă, care au circulat în Principatul Moldovei și au fost realizate în bănăria de la Suceava, în vremea domnitorului Eust(r)atie Dabija (1661-1665).

„Tezaurul conține monede dintr-un aliaj de alamă. Dabija Vodă avea și propria monedă, tot din alamă. Ele sunt importante pentru că demonstrează o practică a vremii, atunci se falsifica moneda”, a declarat arheologul Paul Ciobotaru.

Tezaurul conține peste 20.000 de monede falsificate în secolul al 17-lea. Arheologii au izolat zona și au decis să continue săpăturile.

Credit foto: Cătălin Negoiță, directorul Direcției Județene de Cultură Galați/Facebook RRA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol